Jindřich IV. Francouzský: Jeho svatba se zvrhla v masakr, ulicemi tekla krev desítek tisíc lidí

Jindřich IV. Francouzský: Jeho svatba se zvrhla v masakr, ulicemi tekla krev desítek tisíc lidí
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Před 467 lety se narodil Jindřich IV. Francouzský. Měl být jen dalším bezvýznamným princem, který bude politické dění sledovat spíše z uctivé dálky. Když si ale bral svou nastávající ženu Markétu z Valois, která ho vůbec nechtěla a vdala se za něj jen z čistě pragmatických důvodů, strhla se během jejich svatby krvavá řež.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 12. 2020 08:00

Jindřich IV. Francouzský se narodil 13. prosince 1553. Francii vládl mezi lety 1589 až 1610. V roce 1572 se stal také navarrským králem a přijal jméno Jindřich III. Byl prvním vládnoucím členem bourbonské dynastie, která pak ve Francii vládla až do roku 1830.

Měl to být symbol příměří

Francii od roku 1562 zasáhly boje mezi katolíky, které zastupoval i královský rod, a protestanty, kteří se nazývali hugenoty. Časem se z toho stala neúnosná situace, a tak král Karel IX. přemýšlel, jak by tomu učinil jednou provždy přítrž. K tomu mu měla dopomoci jeho mladší sestra Markéta z Valois, pro kterou si jako ženicha vybral právě Jindřicha.

Markéta proti tomu zprvu protestovala, neboť milovala jiného muže, nakonec se ale musela podvolit politickým tlakům. Z blížící se svatby nebyl nadšený ani Jindřich. Souhlasil jenom proto, že zde bylo v sázce příliš mnoho lidských životů. Jejich vzájemná oběť na oltáři vzájemného porozumění mezi oběma znepřátelenými tábory však byla zcela zbytečná. Stal se pravý opak.

Bartolomějská noc

Karel IX. nikdy nepomýšlel na to, že by se s hugenoty, kteří na rozdíl od katolíků vyznávali život v chudobě, usmířil. Vše byla dobře promyšlená lest, kterou připravil spolu se svou matkou Kateřinou Medicejskou. Jen co si nevěsta svlékla svatební šaty, začal masakr, jehož oběti se daly počítat na desítky tisíc.

Během Bartolomějské noci zahynuly tři tisíce lidí. Během dalších dnů zemřelo přes dvacet tisíc hugenotů. Jindřich nevěděl, co se děje, a raději utekl zpět do Navarry, aby si zachránil život. Markéta sice zůstala v Paříži, ale dostala domácí vězení. Později se ti dva mohli znovu setkat, ale rozdíly mezi oběma byly tak velké, že nikdy nezplodili potomka, raději se věnovali různým aférkám.

Zaručil hugenotům svobodu

Krvavé spory ukončil až Jindřich, který se k moci dostal víceméně náhodou. Po smrti Karla IX. měl na trůn usednout jeho bratr Jindřich III. Stal se však obětí atentátu. Rod Valois tak vymřel a právo vládnout přešlo na Markétu, která to delegovala na svého manžela. Ten vše vyřešil šalamounsky.

Nejprve porazil armádu katolické šlechty, pak sám konvertoval. V roce 1598 ale vydal Nantský edikt, který hugenotům zaručoval svobodu vyznání, čímž se ukončilo dlouholeté krveprolévání. Po rozvodu s Markétou se Jindřich znovu oženil s Marií Medicejskou, která mu porodila nástupce trůnu Ludvíka XIII. Jeho potomkem pak byl dobře známý Král Slunce čili Ludvík XIV.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jindřich IV. Francouzský

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články