Pavlína (29): Dokud bydlela tchyně na míle daleko, vedli jsme spokojený život. Teď je všechno vzhůru nohama

Pavlína (29): Dokud bydlela tchyně na míle daleko, vedli jsme spokojený život. Teď je všechno vzhůru nohama
Zdroj: Freepik

Čeho je moc, toho je příliš. Donedávna měla Pavlína s tchyní dobrý vztah. Vše se změnilo ve chvíli, kdy manželovu mámu opustil manžel a ona se přestěhovala blíže k Pavlíně. To, že jí tchyně chodí do domu, když tam nikdo není, trpěla vážně jen chvíli.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 18. 03. 2021 11:30

Manžel Pepa (34) má se svojí matkou pohodový vztah. Já jsem si s Petrou (56) ještě donedávna také rozuměla.

Manžel tchyni navrhl, ať se přestěhuje naproti nám

Petra byla vzornou babičkou naší dceři Hance (7). Někdy si ji vzali s tchánem na víkend a my s Pepou jsme měli čas jen pro sebe. Petra s manželem od nás bydleli téměř dvě stě kilometrů daleko. Tato vzdálenost mezi námi udržovala zdravý vztah. Navíc tchyně k nám jezdila skutečně ojediněle.

Zvykem v naší rodině je, že každý má klíče od domu toho druhého. Náhoda je blbec a je to taková pojistka, kdyby se cokoliv stalo. Vše se změnilo v den, kdy tchán od Petry odešel. Sebral se a už se nevrátil. Jen jí poslal zprávu, že má jinou. Petra se zhroutila. My jsme u ní najednou byli pečení vaření, aby nebyla sama. Pořád jen seděla a fňukala. „Jsem tady pořád sama. Ničí mě to. Kéž bych mohla bydlet kousek od vás,“ brečela.

Pepa zbystřil. „Mami, u nás přes ulici se jeden malý domeček prodává, můžeme se zkusit zeptat,“ navrhl tchyni. Já jsem ho v tu chvíli v neblahé předtuše propichovala pohledem. Petra se zaradovala: „Jejda, to by bylo skvělé!“ V autě jsem manželovi vynadala: „Ty ses asi pomátl, ne? Vážně toužíš po tom, aby tvoje máma bydlela přes ulici?“ Pepa na mě jen mrknul: „To bude v pohodě, uvidíš.“

Začala k nám bez pozvání chodit

K mé smůle byl dům k mání, navíc za dobrý peníz. Tchyně neotálela a přestěhovala se rychlostí kulového blesku. Prvních pár týdnů jsem o ní skoro nevěděla. Hlavu jí zaměstnávalo zabydlování a seznamování s okolím. Pak to ale přišlo. Jednou u nás zaťukala v šest ráno s čerstvě upečeným štrůdlem. „Na, tady máte snídani,“ zatrylkovala a vešla dovnitř.

„To jsi hodná, ale nemusíš si dělat starosti,“ mžourala jsem na ni rozespale. „Tak ať mají moji miláčkové co jíst,“ řekla a šla postavit na kávu. Já jsem stála ve dveřích a tušila jsem, že se začíná dít přesně to, čeho jsem se bála. „Měla by sis uklidit v kuchyni, jak chceš v tomto nepořádku vařit?“ vyčetla mi tchyně. Už jsem se nadechovala, že ji odpálkuji, když vtom přišel Pepa a ústa mi zavřel polibkem.

Když odešla, hned jsem na něj spustila. „To je přesně to, čeho jsem se bála. Bude sem chodit a říkat mi, co mám dělat. Na to už jsem ale stará. Takže jí včas řekni, že na to nejsem zvědavá, nebo to udělám sama,“ rozohnila jsem se. Pepa už mě přece jen zná, takže věděl, jak umím být ostrá a nekompromisní. Petra přišla ten den ještě dvakrát.

Dokonce nám lezla do bytu, i když jsme byli pryč

Osmělila se natolik, že když jsme jí neotevřeli hned, odemkla si sama. Měla přece klíče, ne? Klidně se nám vkradla do domu. Udělala nám sice snídani, ale já jsem o to nestála. Umím se o svoji rodinu postarat sama. To jí ale nestačilo. Petra k nám chodila, i když jsme  s manželem odjeli do práce a dcera do školy. Posbírala nám prádlo, navařila jídlo. Šmejdila nám po ložnici, to jsem poznala hned.

Pepa s tím nehodlal nic dělat. Viděl to jako bonus. Musela jsem to vyřešit sama. Šla jsem za Petrou. „Budu k tobě upřímná. Nevyhovuje mi, že mi chodíš do baráku, když tam nejsem. Odevzdej mi klíče. Můžeš k nám chodit, ale jen jako návštěva,“ upozornila jsem ji. Nafoukla pusu a už přes měsíc se u nás neukázala.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články