Arnošt (35): Matka mi ničí jeden vztah za druhým. Nevěřili byste, co všechno dokáže udělat

Arnošt (35): Matka mi ničí jeden vztah za druhým. Nevěřili byste, co všechno dokáže udělat
Zdroj: Freepik.com

Arnošt je zcela zoufalý ze své matky. Ta se k němu i dnes chová, jako kdyby byl dítě. Ustavičně mu volá, jezdí k němu bez ohlášení. Jakmile si najde nějakou ženu, matka se postará o to, aby vztah zkrachoval. Vypadá to, že by ho chtěla mít jen pro sebe. Co s tím?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 12. 02. 2021 06:30

Se svojí matkou Lídou (55) máme velmi dobrý vztah. Možná blízký spíš než dobrý. Celý život mě vychovávala sama. Jsem jediný, koho má.

Matčina přehnaná péče

Můj otec matku opustil, když mi byly tři roky. Nikdy o něm neřekla nic dobrého. Vyprávěla mi, jak se nebál na ni vztáhnout ruku. Rád se napil. Proto byl rozvod jediným řešením. O mě podle slov matky nestál, takže se o mě starala sama. Jako dítě jsem z toho moc rozumu neměl. Matka byla přísná, chtěla, aby ze mě vyrostl dobrý člověk.

Určitě jsem jí vděčný za veškerou péči. Učila se se mnou po večerech, i když jsem věděl, že je unavená z práce. Když jsem se dostal na střední školu a začala se mnou mlátit puberta, matka mi byla všude za zády. Jakmile jsem šel s kamarády ven, vždycky se někde náhodně objevila. Jeden z kluků tenkrát prohlásil: „Ta tě snad sleduje, kámo, to není možný, že je všude, kde jsi ty.“ Já jsem to tak nebral, vnímal jsem to jako náhodu. Až čas ukázal, že matka mě skutečně hlídala na každém kroku. Tajně jsem někde pil pivo, ale matka to stejně pokaždé odhalila.

Musel jsem od ní pryč

Na svoje osmnácté narozeniny jsem se náležitě opil v jednom baru. Nedělal jsem nic nezákonného, protože už jsem byl plnoletý. Ve dvě ráno mě ale někdo chytil za triko a tahal z hospody ven, nečekal jsem, že to bude právě matka. Asi si umíte představit, jaká to byla před kamarády ostuda.

Od té chvíle jsme se s matkou neustále hádali. Pořád měla pocit, že může rozhodovat o mém životě. Já jsem se už viděl někde v práci. Hlavně ve vlastním bydlení bez matky. Jakmile se tak stalo a oznámil jsem jí, že se budu stěhovat, před mýma očima se skácela k zemi. „To mi přece nemůžeš udělat, mám jen tebe.“

Já si ale potřeboval zkusit, jaké je žít sám. Dojít si nakoupit, uvařit, nedej bože i vyprat. Matka tenhle můj krok ale brala jako podraz. Místo, aby mě podpořila, urazila se. Chvíli trvalo, než se to mezi námi urovnalo. Chtěl jsem jí ukázat, že už jsem dospělý, a tak jsem ji pozval na oběd, který jsem sám uvařil.

Ničí mi vztahy

Současně jsem jí chtěl představit svoji přítelkyni. Návštěva ale dopadla katastrofálně. Matka začala Lence vyprávět o mém dětství. Jak jsem se do čtyř let pomočoval. Nestyděla se vymýšlet si, že i dnes spolu někdy spíme v jedné posteli. Myslela to dobře, ale v danou chvíli to vyznělo velmi úchylně a podivně.

Lenka usoudila, že jsem na matku fixovaný, a raději utekla. Od té doby to tak bylo skoro s každým mým novým vztahem. Matka se u mě doma zjevovala bez ohlášení. Vozila mi navařené jídlo. Klidně mi vtrhla do bytu, začala sbírat prádlo, že ho vypere.

Moje vztahy kvůli tomu krachují jeden za druhým. A to se nebavím o tom, že mi matka volá několikrát denně. Proč? Jen tak. Pořád mě hlídá. Teď jsem si našel ženu, kterou skutečně miluji. Bojím se ale, že ani ona opičí lásku mé matky neustojí. Co mám dělat?

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články