PORADNA: Po krizi se nedokážu intimně sblížit s manželem. Psycholožka doporučuje tři základní pravidla vztahu

PORADNA: Po krizi se nedokážu intimně sblížit s manželem. Psycholožka doporučuje tři základní pravidla vztahu
Zdroj: Pixabay

Iva zažívá něco podobného jako spousta jiných žen. S manželem se během posledních dvou let odcizili a zdálo se, že jsou zralí na rozvod. Nyní začali za svůj vztah bojovat, jenže Iva zjistila, že není schopná s manželem spát. Jak z té pasti ven, radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 11. 03. 2021 12:00

Se svým příběhem se nám Iva svěřila koncem února. Tehdy si s manželem Jakubem uvědomili, že o sebe nechtějí přijít a synkovi Honzíkovi rozbíjet rodinu. Zatímco Jakub zaplul do staronové role s naprostou lehkostí, Iva se trápí. Byla by moc ráda, kdyby vše fungovalo jako dřív, a to i v posteli, jenže kdykoli se jí muž dotkne, ztuhne a má chuť utéct.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Ivo, tak v první řadě bych vám chtěla napsat, že jste skvělá, že jste se o tuto zkušenost podělila, protože se týká mnoha žen a ty se o ní bojí či stydí mluvit. Váš příběh (v různých proměnných) slýchám dost často. Někdy se ve vztahu stane „něco“, co nás od sebe na chvilku odcizí. Milé dámy, nevěřme zkrátka tomu „a žili šťastně až do smrti“, co nám říkávají v pohádkách. Ono to sice je „šťastně až do smrti“, ale s tím, že se překonávají potíže a problémy.

Pokud to chcete s manželem opravdu dát zase dohromady, dodržujte tři základní pravidla vztahu:

1) Pusa vždy při příchodu / odchodu / na dobré ráno či dobrou noc – je to opravdu nezbytné, mnoho párů přestane pusu aplikovat, a tím se více a více prohlubuje jejich odcizení. Pokud je to i případ vás dvou, prosím hned zaveďte.

2) Usínání – usínáte spolu? Nebo chodíte spát každý zvlášť? Je nezbytné, abyste usínali spolu, náš mozek funguje různými způsoby a právě při usínání se napojujeme na toho druhého. Zjednodušeně řečeno – neusnete vedle nepřítele. Tedy tím, že vedle sebe spočinete, si v podvědomí vytváříte pocit bezpečí.

3) Napojení – pro obnovení sexuální aktivity je nezbytné se znovu s manželem napojit, to neznamená hned jít na styk, ale dělat si hezké chvilky, kdy jste spolu nazí, objímáte se, hladíte, šuškáte si hezké věci, masírujete se. A ono i to ostatní přijde časem přirozeně samo. Zpočátku se takto napojujte alespoň třikrát týdně.

O všech rituálech se podrobně dočtete v mojí knize SPOLU partnerský manuál. Držím pěsti a nevzdávejte to, je to o rozhodnutí, ne o minulosti. Jste chytrá a víte sama, že minulost vám nic nového nepřinese, užívejte si a žijte každý den, jako by byl poslední.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články