Iva (34): Chci se zase sblížit s manželem, ale nemohu. Nedokážu se přenést přes to, co jsem kdysi vyslovila

Iva (34): Chci se zase sblížit s manželem, ale nemohu. Nedokážu se přenést přes to, co jsem kdysi vyslovila
Zdroj: Freepik.com

Paní Iva má problém, který řešila i s psycholožkou, ale ani ta jí nedokázala pomoci. S manželem se v jednu chvíli málem rozvedli, ale ustáli to. Ona chce, aby to mezi nimi zase fungovalo, jenže se jí to nedaří.

Tereza Procházková
Tereza Procházková 22. 02. 2021 08:30

Vždycky se mi líbilo, že jsme s Jakubem sehraný tým. Oba máme skvělou práci, finančně nestrádáme, máme desetiletého syna Honzu a v posteli nám to klapalo.

Vyřkla jsem tu osudnou větu

To všechno platilo ještě tak dva roky zpátky. Pak to mezi námi začalo skřípat. Syn byl často nemocný, já jsem s ním zůstávala doma a Kubovi najednou vadily maličkosti, které dříve přecházel. Říkala jsem si, že to je jen období, ale ono se to postupně zhoršovalo. Když už se konečně zdálo, že se blýská na lepší časy, najednou bum – přišel první lockdown.

Pracovali jsme z domova, syn nechodil do školy a během dvou měsíců šlo naše manželství do háje. Když na mě jednou večer Jakub křičel, že je všechno moje vina, neudržela jsem se a vyřkla tu osudnou větu: „Tak se rozvedeme!“ Asi jsem doufala, že se mu rozsvítí v hlavě, ale on s tím bez mrknutí oka souhlasil. Jako by čekal, až to řeknu jako první.

Pomohlo, až když mě přistihl plakat

Dlouho jsme kolem sebe chodili a nevšímali jsme si jeden druhého, pouze před Honzíkem jsme se snažili dělat, že jsme jen unavení. Já se v duchu připravovala na to, co nás čeká a jak budu synovi vysvětlovat, proč s námi tatínek nežije.

Každý večer jsem kvůli tomu brečela. Jednou mě Jakub v tomhle stavu viděl a přišel ke mně. Mluvili jsme spolu po dlouhé době s úctou a dohodli jsme se, že se pokusíme fungovat jako dřív.

Podle psycholožky mám blok

Ačkoliv se Kuba snažil, já jsem s tím měla velký problém. Bohužel pokaždé, když se ke mně přiblížil, musela jsem se na něco vymluvit. Většinou to byla bolest hlavy, a aby mi to věřil, alespoň jsem se k němu přitulila a dala mu pusu. To bylo ale maximum, co jsem dokázala.

Přitom jsem si kolikrát během dne říkala, že to už zvládnu, a představovala jsem si, jak se milujeme. Jenže když mělo dojít na věc, nebyla jsem toho schopná.

Prosila jsem Kubu o čas, probírala jsem to on-line s psycholožkou, ale nic nepomáhalo. Ona tvrdí, že jak jsem se psychicky uzavřela, tak jsem zamkla i tu fyzickou stránku, a nabádala mě k odpuštění manželovi i sama sobě.

Když se mě dotkne, ztuhnu

Dělala jsem různá cvičení, kdy jsem se snažila od celé té rozvodové záležitosti očistit, ale nefunguje to. Pokaždé, když se mě Kuba dotkne, ztuhnu a doufám, že mě nebude hladit i jinde, jinak bych musela utéct.

Pořád se mě ptá, kdy už se budeme milovat, a vždycky, když to vysloví, mám husí kůži. Nevím, co se se mnou stalo a nechci to takhle, ale ať dělám, co dělám, nejde mi to.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Pokud máte i vy zkušenost, která vás zasáhla, a chtěli byste se s ní svěřit, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články