Božena (59): Snažili jsme se sebevíc, ale špatně jsme vychovali syna. Teď trpí nevinní

Božena (59): Snažili jsme se sebevíc, ale špatně jsme vychovali syna. Teď trpí nevinní
Zdroj: Freepik.com

Paní Božena se nemůže ubránit pocitu, že udělala někde ve výchově chybu. Její syn Patrik (33) se chová špatně ke své ženě Marii i vlastním dětem. Snažila se mu domluvit, aby ubral a k rodině přistupoval s větší láskou a pokorou. Bohužel to nepomohlo.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 16. 02. 2021 13:00

Nikdy by mě nenapadlo, že se budu stydět za vlastní dítě. Ale stalo se. To, co doma předvádí můj syn Patrik, není únosné už ani pro mě.

Děti musí poslouchat jako vojáci

Patrik je ženatý a má s manželkou dvě děti. Pětiletou Verču a dvouletého Adámka. Jsem si jistá, že mu v životě nic nechybí. Má stabilní a dobře placené zaměstnání. Jeho žena Marie je skvělá ženská. Doma se otáčí. Vaří, pečlivě uklízí, ale hlavně je skvělá maminka našim vnoučatům. Patrik se k ní nicméně poslední roky chová čím dál hůř.

Začalo to nenápadně. Zcela zbytečně okřikoval děti a trestal je za hlouposti. Jako by nechápal, že dětí zlobí. Ty se ho začaly po čase bát. Jakmile na ně promluvil, Verča zkoprněla a bylo znát, že má z táty strach. Vyžadoval po ní, aby odpovídala nahlas a ideálně jednoslovně. Jako by byla voják.

Marie dlouho tajila, že se s Patrikem něco děje. Jenže já sama jsem brzy poznala, že něco není v pořádku. Po jedné synově scéně na rodinné oslavě jsem si ho vzala stranou. Jako jeho matka jsem ho prosila, aby trochu ubral. Bylo na něm vidět, že je mu jedno, co říkám. Vedl si svou o tom, jak ho prostě budou na slovo poslouchat.

Manželku přede mnou málem uhodil

Moje prosba v něm spíš probudila další potřebu se vozit rodině. Marie začala často volat a prosit, abychom s manželem synovi domluvili. Zněla vždy velmi zoufale. Děti se táty bály tak, že když se měl vrátit z práce domů, strachy si kousaly nehty. Snacha nervózně kontrolovala, zda je byt pořádně uklizený. Chtěla eliminovat věci, za které by se na ně mohl zlobit.

On si ale vždycky něco našel. K přehnanému vzteku mu stačila špatně uvařená polévka. Dopracoval to tak daleko, že dvouletý vnuk při pouhém pohledu na něj začne hystericky plakat. To našeho syna ještě více naštve a útočí na snachu, aby ho okamžitě uklidnila, nebo se nezná. Marie už to celé přestala psychicky zvládat.

Vše to vyvrcholilo na další rodinné sešlosti. Náš syn se napil více, než mohl unést. Jeho chování se tím ještě zhoršilo. Marii peskoval za všechno. Verča už to celé vnímala, takže bránila maminku. Patrik se v jednu chvíli napřáhl tak, že to vypadalo, jako by chtěl Marii uhodit. To se díky bohu nestalo.

Jsem na straně snachy

Ta pod tlakem nervů řekla: „Už to nehodlám dál snášet, požádám o rozvod. Rodina je mi svědkem, že jsem byla dlouho trpělivá. Už ale nemůžu.“ Patrik se stáhnul a byl v tu ránu střízlivý. Čekali jsme, co se bude dít. V danou chvíli jsme se postavili na stranu snachy, která to potřebovala.

Druhý den jsem volala Marii, abych se zeptala, jak se cítí. Přiznala se, že skoro celou noc řešili s Patrikem jejich situaci. Náš syn slíbil, že se změní. Prosil ji na kolenou, aby ho neopouštěla. Marie mu dala ještě šanci. Jenže už po měsíci se synovo chování vrátilo do starých kolejí. Doufám, že v sobě Marie najde sílu, aby od něj odešla.

Budu ji v tom podporovat, protože ona ani vnoučata si takové zacházení nezaslouží. Pokud se Patrik nevzpamatuje, ani já už ho nechci nikdy vidět. Takhle jsme ho s manželem nevychovávali. K ženě je třeba mít úctu a děti milovat.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články