Jirka (39): Jsem překvapený, jak se moje žena během nouzového stavu změnila. Bohužel to odnáší děti

Jirka (39): Jsem překvapený, jak se moje žena během nouzového stavu změnila. Bohužel to odnáší děti
Zdroj: Freepik.com

Jirka se dlouhodobě zlobí na svoji ženu. Ta se rozhodla, že si nouzový stav maximálně ulehčí, co se týče dětí. U nich doma byl tablet vždycky tabu. V této době k tomu ale svolila a nechává děti na tabletu klidně od rána do večera. Jirka dal najevo svůj nesouhlas. Co na to žena?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 12. 02. 2021 08:30

Dlouhé roky jsem žil v tom, jak skvělá je moje manželka. Věra (33) mi vždycky přišla jako ta nejlepší máma pro naše děti. Nikdy jsem o ní nepochyboval.

Ukázková manželka

Máme spolu syna Vítka (4) a dceru Adélu (6). Manželka byla vždy nesmírně starostlivá, vymýšlela dětem různé programy, nikdy nebyla líná jet s nimi na kola nebo jít obyčejnou procházku. Paradoxně jsem to byl já, kdo v tomto pokulhával.

Oba jsme vždycky byli proti tomu, aby naše děti měly v ruce tablet nebo telefon. Přikláněli jsme se k tomu, aby si raději četly knížky. Také jsme s nimi hráli hry. Tou razantnější byla vždycky Věra. „Takhle malým dětem tablet do rukou nepatří,“ tvrdila. Adéla to znala od spolužáků, takže se cítila dotčená, že ona nemůže.

Byl jsem na nás hrdý. Kolegové v práci se netajili tím, že když nevědí, co s dětmi, dají jim tablet a je klid. My jsme si ale nedělali děti proto, abychom od nich měli přece klid, říkával jsem si sám pro sebe. Těžší situace nastala teď, když je stále nouzový stav. Adéla je doma na distanční výuce, takže začala hodně času trávit u počítače.

Nepřítel v podobě tabletu

Věra se s ní ze začátku trpělivě učila. Uznávám, že jsem jí doma moc nepomáhal. Pracuji i dnes stále z domova. Ona toho času měla poněkud více. Nejednou jsem si všiml, že syn, který není školou povinný, má v ruce tablet. Věra vždycky řekla: „To je jen na chvíli, potřebuji něco udělat.“ Jenže, když jsem šel kolem za hodinu, Vítek stále koukal do tabletu.

Stalo se z toho pravidlo, a to bohužel i u dcery. Sotva jí skončila škola, nudila se. Věra s nimi z nějakého neznámého důvodu přestala chodit ven. Tvrdila, že nebude riskovat nákazu. Myslím si, že v lese, kde skoro nikdo není, nebo alespoň u nás na vesnici ne, nic nehrozí. Začala být prostě pohodlná. Co je ještě horší než samotný tablet? To, že Věra nehlídá, co si syn pouští.

Na svůj věk ovládá tablet docela s přehledem. Sice neumí číst, ale podle obrázku si najde, co chce. Pouští si nesmyslná videa a začal se podle nich i chovat. Nemluví na nás normálně, ale v nějakých heslech, která má právě z těch videí. Dokud to byla hodina denně, byl jsem ochoten to tiše tolerovat. Poslední týdny je to ale už od rána.

Nemohu s tím nic dělat

Vítek tablet vyžaduje hned po snídani. Věra neví, kde jí hlava stojí, tak mu ho raději dá. Nedávno jsem byl u toho, když ho syn chtěl. Řekl jsem: „Ne, dnes tablet nebude. Budeš si malovat a pak si spolu něco zahrajeme.“ Vítek se ale začal vztekat, křičet a házet věcmi. Manželka se do toho vložila: „Prosím tě, tak mu ten tablet dej, nebo z něj zešílím.“

Přijde ti normální, že takhle malé dítě je od rána do večera na tabletu? Mně teda ne. Nesouhlasím s tím,“ řekl jsem důrazně. „Tak ty s tím nesouhlasíš? Fajn. Tak si buď s dětmi sám. Lítám od čerta k ďáblu. Učím se s Adélou, vařím, uklízím a také mám svoji práci. Tak si to pojď vyměnit,“ pronesla zoufale. Nejde to. Já musím být denně od osmi do pěti připojen. Mám se tedy smířit s tím, že syn se stává závislým na tabletu?

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články