Marek (25): Přítelkyně odhalila moje tajemství. Teď se za mě stydí, prý jsem méněcenný

Marek (25): Přítelkyně odhalila moje tajemství. Teď se za mě stydí, prý jsem méněcenný
Zdroj: Freepik.com

Marek se rozhodl, že změní zaměstnání, a tak musel dodat všechny vstupní dokumenty. Nemohl najít výuční list. Právě kvůli tomu vylezlo na povrch jeho malé tajemství, že nemá maturitu. Jeho přítelkyně z toho udělala pořádný problém a začala vyhrožovat. Jak se Marek cítí?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 07. 02. 2021 06:30

Nikdy jsem před Tamarou neskrýval, že nemám maturitu. Jenže ona se na to nikdy neptala, tudíž jsem se se svým malým tajemstvím nepodělil.

Chvíli před svatbou

Jsme s Tamarou necelé čtyři roky. Náš vztah se vyvíjel slibně, takže po třech letech jsme dokonce začali otvírat téma svatby a já jsem uvažoval, že ji požádám o ruku. Měl jsem ji prostě moc rád. Byla všestranně nadaná, naši domácnost zvládala na jedničku. Přál jsem si, aby se právě ona stala matkou mých dětí.

Když jsem se nad naším vztahem někdy o samotě zamýšlel, nenapadlo mě nic, co by mělo naši růžovou budoucnost nalomit. Věděli jsme o sobě snad všechno. Měli jsme podobné zájmy, názorově jsme se v něčem sice rozcházeli, ale to bylo právě to, co mě bavilo. V zásadních věcech jsme ovšem byli zajedno.

V jedné chvíli jsem se rozhodl, že změním zaměstnání. Snil jsem o tom, že se dostanu na pozici lektora. V konkurenční firmě někoho takového hledali. Prošel jsem všemi úrovněmi výběrového řízení a místo bylo moje. Tamara moji radost sdílela se mnou. S nástupem do nové práce bylo spojeno i mnoho vstupních dokumentů. Jediné, co jsem nemohl najít, byl výuční list. Zeptal jsem se Tamary, jestli ho někde neviděla.

Problém zvaný maturita

Ne, tvé maturitní vysvědčení jsem neviděla, vlastně ještě nikdy,“ řekla a šla ho rychle hledat. Prošla všechny desky, až našla výuční list. Seděla jako opařená a po chvilce vyjekla: „Ty jako nemáš maturitu? Kdy jsi mi to chtěl říct?“ „Jsem vyučený letecký mechanik, ale maturitu jsem neudělal. To snad nevadí, ne?“ Byl jsem na omylu. Tamara z toho byla zdrcená.

Když jsem maturitu neudělal ani na druhý pokus, vzdal jsem to. Risknul jsem, že si najdu práci i bez ní. Moje předchozí zaměstnání bylo na úrovni, dobře placené. Nevyžadovali po mně maturitu, ale abych ukázal, co ve mně skutečně je. V té nové práci to také vědí od začátku a není to pro ně problém. Jediný, kdo z toho dělá problém, je právě Tamara.

Počkej, takže ty mi celé ty roky lžeš?“ řekla ukřivděně. „Nelžu, nikdy ses na to neptala. Nepřišlo mi to pro náš vztah důležité,“ hájil jsem se. Tamara to ale bohužel viděla jinak. „Teď se mnoho věcí mění. Co tomu řeknou moji rodiče? Co když se to dozví někdo z našich společných přátel? Jak budu vypadat?“

Dala mi nůž na krk

Nevěřil jsem tomu, co mi řekla. „Pro tebe je to tak důležité? Když budu mít maturitu, budeš mě mít snad raději?“ Tamara se chovala, jako kdyby mě nachytala s cizí ženou. Udělala z komára velblouda. Vadilo jí to, že jsem jí to roky tajil. Hlavně si ale myslí, že člověk bez maturity je hloupý. Dotklo se mě to. Ale nebyl jsem zrovna v pozici, kdy bych si měl hrát na uraženého.

Trvalo měsíce, než toto téma vyšumělo. Cítil jsem však, že se něco změnilo. Chovala se ke mně nadřazeně. Myslela si, že je díky tomu, co ví, chytřejší než já. Přesto jsem se rozhodl, že ji požádám o ruku. Než mi řekla své ano, dostal jsem ultimátum. „Vezmu si tě jenom v případě, že k oltáři půjdeš jako člověk s maturitou.“

Nebyla to zrovna odpověď, kterou jsem očekával. Vlastně mě tím docela nalomila. Chci si brát někoho, kdo si myslí, že bez maturity jsem méněcenný?

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články