Alžběta (42): Bojím se, co se stane, až skončí nouzový stav. Manžel během něho vyhrožoval rozvodem

Alžběta (42): Bojím se, co se stane, až skončí nouzový stav. Manžel během něho vyhrožoval rozvodem
Zdroj: Freepik.com

Alžběta se kvůli nouzovému stavu ocitla zavřená doma. Její manžel to snášel velmi špatně. Už v prvních dnech se před ženou zavíral. Chyběl mu jeho společenský život a nedokázal se s tím poprat. Mezi nimi to začalo velmi váznout. Přestávali spolu zcela mluvit. Pak řekl něco, čeho se paní Alžběta obává. O co šlo?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 12. 2020 06:30

Musím se přiznat, že poslední měsíce, které jsme trávili s Dušanem spolu doma, byly velmi náročné na psychiku. Vyhlížela jsem den, kdy budeme žít jako dříve.

Podrážděný manžel

Během první vlny se to doma dalo ještě zvládnout, přestože už tehdy byl Dušan často podrážděný a nepříjemný. Velmi postrádal společenský život, na který byl zvyklý. Vlastně ani moc netušil, jak to doma chodí nebo co je třeba čas od času udělat. Byl šokován, když jsem ho požádala, aby třeba vyluxoval.

To není přece práce pro muže, ne?“ říkával podrážděně. Všechno, co se po něm chtělo, byl pro něj velký problém. Jeho představa byla, že bude sedět u počítače nebo se jen válet u televize. Já chtěla využít toho, že je doma a má více času, protože neutíkal na svoje turnaje v šipkách.

Čas, který jsme byli doma, jsem chtěla zkrátka nějak zužitkovat. Vymalovat třeba obývák a v rámci toho pořádně uklidit. Nad tím protočil panenky a trvalo týden, než pochopil, že to myslím vážně. Čím více jsem toho po něm chtěla, tím větší dusno doma bylo. Naše komunikace byla mizivá.

Vyhýbal se mi

První vlna pandemie se chýlila ke konci a Dušan se na den, kdy půjde do práce, velmi těšil. Netušila jsem, že ho skoro týden pořádně neuvidím. Rovnou z práce mazal na pivo a na šipky. Vracel se domů v noci a brzy ráno zase odjížděl do práce. Já jsem jako naivní žena očekávala, že mě vezme třeba na večeři. Myslel jen na sebe. Chtěl dohnat ztracené měsíce.

Jakmile se v televizi začalo mluvit o tom, že se na nás řítí druhá vlna, Dušan panikařil. „Já už to doma nepřežiji,“ hudroval. „Vždyť se nic tak hrozného doma nedělo. Myslím, že to přeháníš,“ bránila jsem se. Dušan to viděl jinak. Čas se mnou doma je pro něj utrpením. Bohužel, vyplnilo se to nejhorší. Přišel další nouzový stav.

Dušana to zcela zničilo. Přestal se mnou mluvit. Ráno odcházel do pracovny a dával si pozor, aby mě v domě nepotkal. To, že by mi to mohlo být líto, ho nenapadlo. Nebo že bych s ním také chtěla prohodit pár slov? Kdepak. Večery jsme trávil také každý po svém. Děti nemáme, takže jsme odkázáni jeden na druhého. Dušan zvolil variantu, že se večer spojil online s chlapy a trávil čas s nimi.

Manžel ke mně má odpor

Nemohla jsem to tak nechat. Jasně jsem ho požádala, aby se přestal chovat jako trestanec a mluvil se mnou. Současně jsem doma potřebovala také pomoci. Kde je psáno, že má všechno dělat žena? Sotva jsme spolu začali mluvit, začal se cukat a řekl: „Už to na mě zase jde, já s tebou prostě nemůžu mluvit.“

Nechápala jsem, co to předvádí. „Až tohle všechno skončí, musíme od sebe, já mám z tebe zimnici.“ Od té chvíle je doma divná atmosféra. Mám také svoji cenu, a tak za ním nedolézám. Přestala jsem mu vařit i prát. Musí si uvědomit, že to, že jsme doma zavření, není přece moje vina. Jsem jeho manželka a měl by ke mě mít úctu.

Nouzový stav prověřil náš vztah. Žila jsem v tom, že je postavený na pevných základech. Zjevně jsem se spletla. Svoje přání, abychom se rozvedli, mi připomněl, protože přišlo první rozvolňování a on je pevně rozhodnutý. Myslím, že nechápe, že každá žena, kterou si najde, po něm bude doma něco chtít a bude ji muset trpět.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články