Vladimíra (34): Ve vzteku jsem sestře řekla něco, co se za pár dní vyplnilo. Sestra mi i tak přišla odpustit

Vladimíra (34): Ve vzteku jsem sestře řekla něco, co se za pár dní vyplnilo. Sestra mi i tak přišla odpustit
Zdroj: Freepik.com

Vladimíra žila většinu života ve stínu své mladší sestry. Ta ji milovala a nemohla za to, že jejich rodiče prosazovali právě ji. Vladimíra pod tíhou závisti a vzteku řekla něco, co se bohužel vyplnilo. Jak se dnes Vladimíra cítí?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 06. 12. 2020 17:00

Celý život jsem se snažila vyrovnat své mladší sestře Míše (32). Byla vždycky lepší než já. Tiše jsem jí záviděla a přála si, aby pocítila pachuť neúspěchu.

Byla jsem ta horší

Jako malé jsme měly ještě docela hezký vztah. S pubertou jsem začala více vnímat to, jak Míšu doma rodiče prosazují. Plnili jí všechno, co jí na očích viděli. Já jsem si musela vše buď odpracovat, nebo zkrátka vydobýt sama. Trpěla jsem tím víc, než jsem si byla schopna sama připustit.

Měla i lepší práci než já. Já byla obyčejná prodavačka v obchodě. Sestra slavila úspěch jako právnička. Bylo jasné, že jí nikdy nebudu sahat ani po kotníky. Když se vdala a porodila dceru, myslela jsem, že puknu závistí. Já sice také měla muže, ale na svatbu to nevypadalo. Těžko jsem se sžívala s rolí té horší dcery.

Jednou nám volala matka, že je otec vážně nemocný. Sestra byla pohotová a hned nabídla pomocnou ruku. O tu moji už zákonitě nikdo nestál. Úžasná Míša přece všechno vyřeší, říkala jsem si naštvaně. Ani jedna z nás ale netušila, že otec do pár měsíců zemře. To bylo asi jediné, co jsme prožívaly stejně. Byla to obrovská bolest.

Osudné přání

Táta stihl sepsat závěť, kde přenechal všechno sestře. Nevěřila jsem tomu, že jsem byla až tak nemilovaná. Sestra i tak přišla s nabídkou, že mi polovinu majetku přepíše, abych nebyla škodná. Netuším, jak chtěla dělit auto nebo byt. Plná vzteku a jisté nenávisti jsem jí do očí řekla: „Kéž bys nebyla. Měla bych se lépe, kdybys zemřela.“ Bylo to naposledy, co jsem ji viděla.

Do týdne přišla zdrcující zpráva. Míša měla autonehodu, při které zahynula. Šla jsem do kolen. Hned jsem si vybavila svoje slova. Co jsem to způsobila?! Je to moje vina. Vždyť tady nechala malé dítě. Když jsem jí říkala, že si přeji její smrt, nebyla to pravda. Mluvila ze mě závist a vztek.

Určitě se mi teď nežije lépe. Je to ještě horší. Je to moje vina, protože věřím, že kdybych to neřekla, nic takového by se nestalo. Její dcera bude celý život vyrůstat bez matky, a to jenom kvůli mně. Matce jsem pod tlakem emocí a výčitek řekla, co jsem provedla. Sesypala se a vyškrtla mě už definitivně ze svého života.

Poslední shledání

Přítel se přes moji zlost také nepřenesl, takže mě opustil. Zůstala jsem zcela sama. Nabídla jsem pomoc švagrovi. Ten mi řekl jedno jediné: „V životě ti to neodpustím. Ona tě milovala, chtěla pro tebe to nejlepší. Vypadni a už se nikdy nevracej!“ Chtěla jsem svůj život ukončit, a tak jsem se rozhodla, že skočím z mostu. Nevybrala jsem si dobře, protože jsem pád přežila. Když mě oživovali, zažila jsem něco, čemu se říká klinická smrt.

Díky tomu jsem na malý okamžik pohlédla své sestře do tváře. V daném stavu mi řekla: „Odpouštím ti, nic si nevyčítej. Ještě není tvůj čas na odchod. Vrať se a zkus napravit svoje chyby.“  Poslala mě zpět mezi živé. Dala mi šanci být lepším člověkem. Nikdy už nic nebude jako dřív, ale s jejím odpuštěním má můj život ještě smysl.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články