Standa (41): Syn se nám přiznal, že je gay. Mně to nevadí, ale manželka ho chce převychovat

Standa (41): Syn se nám přiznal, že je gay. Mně to nevadí, ale manželka ho chce převychovat

Standa má svého syna bezpodmínečně rád, a když se doma přiznal, že je gay, nebral to špatně. Zato manželka začala vyšilovat neuvěřitelným způsobem a rozhodla se, že syna převychová.

Tereza Procházková
Tereza Procházková 27. 01. 2021 11:30

S manželkou Helenou jsem už od mých devatenácti let a myslel jsem si, že ji znám jako své boty a nic mě nepřekvapí. Jedno téma se ale přece jen našlo, a sice, když se náš syn přiznal, že je gay.

Byl takový zakřiknutý

Doposud jsme se nikdy o homosexualitě nebavili, nevěděl jsem, jaký na to má Helena názor a nepřišlo mi to ani důležité. Ale to, co teď předvádí, je do nebe volající. Marek (17) byl poslední měsíce takový divný, moc za námi nechodil, byl většinou zavřený v pokoji. Myslel jsem si, že má takovou tu depku, co teenageři mívají.

Přiznal se nám

Když za námi jednou večer přišel, že si chce promluvit, znejistěl jsem, protože řekl, že má problém. Jen ať to nejsou drogy, pomyslel jsem si v duchu. Přiznal se nám, že je homosexuál. „Styděl jsem se za to, bál jsem se, že mě nebudete mít rádi, ale už to nechci tajit,“ řekl a seděl tam jako hromádka neštěstí.

Upřímně mi spadl kámen ze srdce a nepovažoval jsem to za nic dramatického. Plácl jsem ho po rameni a chtěl jsem mu říct, že jsem rád, že nám to sdělil, ale nemusí být z toho přece špatný, jenže Helena mě předběhla a začala hysterčit. „Cože jsi?! No to ani náhodou. Co tomu řeknou ostatní?! A co vnoučata?“ rozhazovala rukama a chodila po pokoji jak lev v kleci. Marek se naštval a zavřel se v pokoji. Já jsem dostal strašný vztek.

Helena začala hulákat, že si takovou ostudu nemůžeme dovolit. Prý ještě není pozdě ho převychovat. „Je mu sedmnáct, nemůže vědět, jestli je… ani to nechci vyslovit,“ řekla opovržlivě.

Naprosto zešílela

Smál jsem se té absurditě o převýchově, ale ona to myslela vážně. „A jak to chceš, prosím tě, udělat?“ ptal jsem se jí a ona řekla holý nesmysl: „Prostě mu vysvětlím, že holky jsou lepší. Je to správné.“ Mně osobně to opravdu nevadí a rozhodně nechci, aby se trápil a dělal ze sebe někoho jiného, jenom proto, že je to společensky přijatelné.

„Takže chceš, aby byl nešťastný,“ namítl jsem. „Ale on bude šťastný, až uvidí, že jsou holky lepší,“ pokračovala dál. Nemohla jsem to už poslouchat. Šel jsem za ním a vysvětlil jsem mu, že ho mám pořád rád, že se na tom nic nemění, ale on byl z toho strašně špatný.

Manželka ho tak rozhodila, že bych se nedivil, kdyby od nás utekl. Budu dělat všechno proto, aby měl oporu alespoň z mojí strany. Jediný, kdo by tady potřeboval převychovat, je Helena.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Pokud máte i vy zkušenost, která vás zasáhla, a chtěli byste se s ní svěřit, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články