Zlata (52): Mysleli jsme, že syna vychováváme dobře. Nyní se ale ukázalo, jak katastrofálně jsme selhali

Zlata (52): Mysleli jsme, že syna vychováváme dobře. Nyní se ale ukázalo, jak katastrofálně jsme selhali
Zdroj: Pixabay

Děti jsou pro rodiče to nejcennější, co mají. Většina jich to tak cítí i v době, kdy jsou jejich potomci dospělí. Zlata není výjimkou, avšak syn její lásku neopětuje. Mámě navíc provedl něco, co ji naprosto rozhodilo.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 08. 03. 2022 13:00

Nepotřebuji, aby mi osmnáctiletý syn Roman pořád říkal, že mě má rád nebo aby mi každý den volal. Jediné, co si přeji, je mít s ním dobrý vztah. To se mi ale nevede. S jeho výchovou jsme s manželem bojovali od začátku puberty. Teprve teď se ukázalo, jak katastrofálně jsme selhali.

Roman byl bezproblémové dítě

Roman je jedináček, o to víc mě mrzí, jak to všechno dopadlo. S manželem byl naše vymodlené dítěte. Moc jsme se na něj těšili. A do doby, než u něj začala puberta, to vypadalo, že všechno půjde hladce. Roman byl naprosto ukázkové dítě.

Samozřejmě, že zlobil jako každý kluk, ale všechny jeho vylomeniny byly zvládnutelné. Kromě toho s ním byla legrace a my jsme si s manželem prvních třináct let rodičovství opravdu užívali. Roman byl prostě dítě do nepohody.

V pubertě nám začal vyhrožovat, že se odstěhuje

Velká změna nastala se začátkem jeho puberty. Najednou s námi přestal komunikovat, ve škole se mu razantně zhoršily známky, začal kouřit, odmlouvat a my s manželem si s jeho výchovou nevěděli rady. Naše domluvy a vyhrožování prostě nezabíraly. Neustále si dělal, co chce.

Nejedna naše hádka končila naprostým fiaskem. „Nejraději bych vás už nikdy neviděl. Jen co mi bude osmnáct, odstěhuju se,“ vyhrožoval nám. Pokaždé, když tohle řekl, mi bylo hrozně. „On to tak nemyslí,“ uklidňoval mě manžel. A já tomu uvěřila. Roman to přece vždy řekl v záchvatu vzteku.

Před 18. narozeninami nám oznámil, že odchází

O to větší byl pro mě šok, když k nám měsíc před osmnáctinami přišel a řekl, že se stěhuje. Našel jsem si pronájem se spolužáky, utáhnu ho z brigád, rád bych se po narozeninách odstěhoval,“ oznámil nám.

Nemělo cenu mu cokoli zakazovat, stejně by si to udělal podle svého a náš vztah by se jen zhoršil. Přesto to pro mě byla nepředstavitelná rána. Copak jsme byli tak strašní rodiče, aby se od nás Roman při první příležitosti odstěhoval? Mám strach, že teď se náš vztah bude ještě víc zhoršovat a už to k tomu spěje. Odstěhoval se těsně po Vánocích a od té doby jsem ho viděla jen dvakrát. Nejezdí k nám a kdybych mu aspoň jednou týdně nezavolala, nevěděla bych o jeho životě zhola nic. Stále doufám, že se to spraví a ráda bych pro to něco udělala, jen nevím co.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články