Arnošt (55): Bráchovi se nikdy zvlášť nedařilo. Netušil jsem ale, jak se to obrátí proti mně

Arnošt (55): Bráchovi se nikdy zvlášť nedařilo. Netušil jsem ale, jak se to obrátí proti mně
Zdroj: Freepik

Závist je nepěkná vlastnost, zvlášť když se projevuje mezi sourozenci. Arnošt se svým bratrem nikdy neměl nejlepší vztah, ale v posledních měsících se všechno jen zhoršuje. Je možné to ještě nějak napravit?

Natálie Volfová
Natálie Volfová 08. 02. 2022 10:00

Můj bratr Felix oslavil těsně před Vánoci padesáté narozeniny. Pro některé to znamená novou životní etapu, Felix ale upadl do hlubokých depresí a ze svého životního neúspěchu viní mě. A to jen proto, že se mi vede lépe než jemu.

S bráchou jsme si nikdy nebyli blízcí

Když jsme byli malí, nenavázali jsme spolu žádné pevnější pouto. Nevím, jestli to byla chyba rodičů, protože nás k tomu nevedli, nebo chyba našich osobností. Lišíme se od sebe jako oheň a voda, nemáme společného vůbec nic a naše dětství bylo plné hádek a bitek. Až když jsme dospěli, přestali jsme se řezat a místo toho se vzájemně ignorovali.

Každý jsme si vedli svůj život a toho druhého do něj moc nepouštěli. Já si našel úžasnou ženu, se kterou žiji skoro třicet let. Postupně se nám narodily tři děti. Nikdy jsem si nemohl na nic stěžovat. Můj život je přesně takový, jak jsem si ho vysnil.

Chtěl jsem oslavit bráchovy padesátiny

Felix na rozdíl ode mě takové štěstí neměl. Životní lásku zatím nepotkal, přestože už byl dvakrát ženatý. Každá z jeho žen ho nějakým způsobem podvedla. Jedna byla neskutečně na peníze a nechala mu prázdný účet a spoustu dluhů. Druhá ho opustila těsně před jeho kulatými narozeninami. Našla si někoho jiného.

Felix byl z toho opravdu špatný. A tak i přes to, že jsme si byli tak vzdálení, jsme se rozhodli ho s manželkou pozvat na večeři a oslavit jeho padesátku. A právě tehdy se to všechno zvrtlo.

Řekl mi, že mám jít do háje

Felix do sebe lil jednu skleničku za druhou. Už když k nám přišel, hned se pídil po nějakém alkoholu, a když jsme konečně zasedli ke stolu, byl už dost pod parou. Jako starší brácha jsem se rozhodl, že pronesu proslov na jeho počest. „Vím, že jsi to měl v životě těžké, ale přeji ti, aby další etapa byla lepší než ta předcházející,“ popřál jsem mu. To jsem ale neměl dělat.

Značně opilý Felix se naštval. „Tobě se to říká, ty máš úplně všechno, krásnou ženu, tři děti, a já nemám nic. Jdi s tímhle do háje,“ zařval na mě a odešel od stolu. Je mi líto, jak to dopadlo. Chtěl jsem být na bráchu hodný, on ale viní ze svých neúspěchů mě. Může se ještě někdy náš vztah napravit?

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články