PORADNA: Pubertální dcera se rozešla s první láskou. Koučka radí, co v takovou chvíli udělat

PORADNA: Pubertální dcera se rozešla s první láskou. Koučka radí, co v takovou chvíli udělat
Zdroj: Freepik

První láska je něco, co si s sebou neseme celý život, ať dopadne jakkoli. Pro člověka, který ji prožívá, jde o nový, dosud nepoznaná pocit. Když taková láska skončí, je vždy velmi obtížné se s tím vyrovnat. Jak můžeme my, rodiče, pomoci trápícímu se potomkovi po prvním rozchodu? Na to v naší poradně odpovídá zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 08. 02. 2022 11:30

Podobný problém řeší se šestnáctiletou dcerou i paní Jolana. "Klárka se rozešla se svou první láskou, je z toho hodně špatná. Zavírá se v pokoji, pouští si smutné písničky a pláče. S námi vůbec nechce komunikovat. Mám o ni strach," svěřila se Jolana. "Co pro ni mohu udělat? A mohu vůbec něco?" ptá se.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Pamatujete na svoji první lásku? Už Pavol Habera s Teamem zpívá „krátke lásky sú tie najdlhšie“ a má pravdu. První lásku si pamatujeme všichni bez ohledu na to, zda trvala týden, měsíc, rok či více. Je to totiž poprvé, kdy se v nás probudí láska jiná, dosud nepoznaná. Jde o úplně jiný cit, než jaký jsme do té doby zažili v rodině či mezi kamarády, a je jasné, že to v nás prostě zůstane. Bohužel párů, kterým první láska vydrží celý život, je dle statistik žalostně málo. Údaje se pohybují pouze okolo 3%, takže šance na to, že zrovna my budeme ti vyvolení, je opravdu malá.

Pokud vaše dcera pláče, tak je v procesu smutku. Jako máma vám rozumím, nikdo nerad vidí svoje děti plakat, ale tím, že pláče, si uvolňuje negativní emoce a odplavuje je pryč. Tento proces je pro „vyléčení srdce“ nezbytný. Když láska skončí rozchodem, je jedno, kolik nám je let a kolikátá láska to za život je. Záleží na tom, jak moc jsme byli zamilovaní. A pokud jsme byli zamilovaní hodně, tak je rozchod srovnatelnou ránou, jako by nám partner zemřel.

Máme zlomené srdce. Kdo říká, že tento pojem neexistuje, tak se velmi mýlí. Zlomené srdce není na rozdíl od zlomené ruky či nosu vidět, ale bolí obrovsky, bolí uvnitř. Zlomené srdce nás vždy velmi zpomalí, najednou pro nás není důležité to, zda odevzdáme včas diplomovou práci, propásneme pohovor na práci snů nebo oběd se šéfem, kde nás chce povýšit. V tu chvíli nás prostě bolí srdce a jediné, co potřebujeme, je si zalézt do postele, obklopit se dobrotami a plyšáky a vyplakat se.

Za vaši dceru prosím, dopřejte jí čas. Je dobře, že se s tím vyrovnává a pláče, musí si tím projít, jinak by se od něj neodloučila. Potřebuje svému srdíčku dát čas na vzpamatování se. Nenuťte ji do rozhovorů, které v tuto chvíli stejně nebude vnímat, protože je přehluší ta bolest. Nejhorší je vždy první měsíc, během něj už by mělo dojít k posunu, nejdéle po třech měsících by pak už dcera měla být zase jako dřív.

Dopřejte jí soukromí a jen pro ni prostě buďte. Obejměte ji, když přijde domů nebo když jí donesete nějakou oblíbenou dobrotu do pokojíku. Dejte jí pusu na čelo a řekněte jí, že ji máte rádi nejvíc na celém světě. Že vás to moc mrzí a že, když by o to stála, s ní ráda budete třeba jen sedět a plakat a objímat ji nebo ji vyslechnete nebo spolu můžete kouknout na nějaký film. Buďte jí teď „kámoškou“, parťákem, o kterého přišla, ať její srdíčko nezapomene, že je obklopena lidmi, které ji milují. Sice jinak než partnersky, ale vřele a navždy.

Sylvie Mobagi se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články