PORADNA: Osmiletý syn chce chodit sám do školy. Psycholožka prozradila, jak ho na to připravit

PORADNA: Osmiletý syn chce chodit sám do školy. Psycholožka prozradila, jak ho na to připravit
Zdroj: Unsplash

Také vám druhák přišel domů s tím, že už by chtěl chodit do školy sám? Váháte, zda mu tu důvěru dát? Kdy je ten správný čas a jak dítě připravit na cestu do školy bez rodičovského dohledu, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 01. 02. 2022 11:30

Před velkým dilematem v tuto chvíli stojí i Tereza. Její osmiletý syn za ní přišel s prosbou, že by rád chodil do školy sám. Jenže ona má obavy, aby to zvládl. "Máme školu asi 400 metrů od baráku a přechází se jedna méně frekventovaná silnice. Ráda bych synovi vyhověla, aby se mu zvedlo sebevědomí, ale mám obavu, aby se mu cestou něco nestalo. Jak zjistím, že je na samostatné chození do školy zralý? Jak ho na něj připravit?" táže se Tereza.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Mobagi?

To je skvělé, že takto přišel sám! Děti se instinktivně chtějí osamostatňovat a my rodiče bychom to určitě měli podpořit. Čím dříve začneme, tím víc jim usnadníme jejich dospělý život. Tím dříve se naučí být samostatné a za sebe odpovědné. Chápu samozřejmě také vaše obavy.

Co vás napadá, jak tomu pomoci? Šlo by třeba udělat, že byste si cestu do školy nejprve nakreslili na papír a syn by vám u toho řekl, co se kdy kde dělá (tady se zastavím, rozhlédnu se na obě strany…)? Pak si dáte pravidla. Pravidla budou vaše, neznám přesně tu situaci, ale mezi obecná pravidla, která je dobré si napsat a připomínat, určitě patří - zastavit se, i když si myslím, že fakt nic nejede, rozhlédnout se v klidu, a pak jít. Nikdy nepřebíhat – vysvětlete si proč, může vyjet auto větší rychlostí, atd.

Dítěti musíte říct, co by se mohlo stát. U nákresu si to můžete i ukázat. Vezmete autíčko a řeknete: "A představ si, že tento pán zaspal a strašně spěchá do práce a do toho mu volá naštvaný šéf, a tak jede moc rychle. Proto se musíš pořádně rozhlédnout a raději počkat, když si nejsi jistý." Důležité je, aby váš syn neměl stres, že přijde pozdě. Proto musí vycházet s předstihem, aby měl čas i na případné zpoždění na cestě.

Bude syn chodit sám, nebo s nějakým kamarádem? Proberte to s ním podrobně. To, že proberete vše, co by mohlo nastat, uklidní jak syna, tak i vás. Syna podpořte, vysvětlete mu, že z něj máte radost a že v něj tu odpovědnost vložíte. Víte, jak to říkali za našich mladých let Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Prostě to s ním nacvičte doma u návrhu a simulujte různé situace. Uvidíte, zvládne to, velmi to pomůže jemu a vám také, jakého šikovného syna máte.

Sylvie Mobagi se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články