PORADNA: Prarodiče se pohádali před malými vnoučaty. Psycholožka radí, jak o situaci s dětmi mluvit

PORADNA: Prarodiče se pohádali před malými vnoučaty. Psycholožka radí, jak o situaci s dětmi mluvit
Zdroj: Freepik

Říká se, že hádka pročistí atmosféru a uvolní napětí mezi znesvářenými stranami. Co když se ale svědky takového konfliktu stanou malé děti, které nic nechápou? To může podle zkušené psychoterapeutky Sylvie Mobagi znamenat problém. Jak v takovém případě postupovat, abychom uchránili křehkou dětskou duši?

Tereza Švandová
Tereza Švandová 18. 01. 2022 12:00

Do podobně nepříjemné situace se dostala i paní Iveta. "Byli jsme o víkendu u tchána a tchyně, kteří mají už léta dost bouřlivý vztah. Bohužel neudrželi nervy na uzdě ani při naší návštěvě a dost ošklivě se pohádali před našimi malými dětmi," líčí Iveta, která má s manželem Pepou šestiletou dceru a čtyřletého syna.

Děti se pokusila během konfliktu odvést do pokoje a zavřít je tam, aby jim nedošlo, co se děje. Jenže má obavu, že spoustu toho stejně zaslechly. "Jak teď jednat? Mám si o tom s dětmi promluvit a vysvětlit jim, co se stalo? Nebo se v tom zbytečně nerýpat?" ptá se Iveta.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Mobagi?

Bouře přijde v každém vztahu. Babička s dědou by si samozřejmě svoje emoce a konflikty měli nechat na dobu, kdy budou sami. Udělala jste dobře, že jste děti odvedla a zcela správně uvažujete, že děti nejsou hloupé, určitě něco zaslechly, vycítily. Tím, že to s dětmi nebudete rozebírat, tak umožníte, aby si začaly samy domýšlet, co vše může být a je špatně, aby si do hlaviček daly něco, co tam mít nemají.

Myslím, že lepší bude, když si s nimi sednete a řeknete jim, že vás mrzí, že viděly babičku a dědečka se hádat. Že dospělákům se to někdy stane, že neudrží emoce a pohádají se. Samozřejmě je vždy lepší si o všem promluvit v klidu, ale ne každý to umí. Děti ujistěte, že babička s dědou se mají stále rádi a že hlavně mají rádi vás všechny.

Děti možná budou mít nějaké dotazy, tak je s ohledem na jejich věk zodpovězte. Mezi nejčastější v těchto případech patří, zda se hádáte i vy jakožto maminka s tatínkem. Popravdě jim řekněte, že i vy se někdy ne na všem shodnete, ale že jste se naučili spolu mluvit klidně, a tak nakonec vše v klidu vyřešíte. A že budete ráda, když to budete moci naučit i děti.

Tchyni s tchánem pak ideálně ne vy, ale váš muž jakožto jejich syn, požádejte, aby se aspoň před vnoučaty „krotili“, že je máte rádi a i vás dva jako dospěláky mrzí, když vidíte, že se hádají. Že vám na nich oběma záleží a stejně tak i vašim dětem. Určitě pamatujte, že děti vidí všechno, to jen my dospěláci si namlouváme, že to „neslyšely“. Děti se mnohdy tváří, že neslyší a jsou zabrané do hry, a pak najednou něco řeknou a vám dojde, jak moc vše vnímají. Vždy je lepší to s nimi probrat, zejména když se jedná o ty méně příjemné záležitosti. Přece jen tak máte šanci ovlivnit, co si z toho ponesou do života.

Sylvie Mobagi se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články