PORADNA: Chci nechat osmiletou dceru doma hodinu samotnou, není to brzy? Psycholožka má jasno

PORADNA: Chci nechat osmiletou dceru doma hodinu samotnou, není to brzy? Psycholožka má jasno
Zdroj: Freepik

Kdy je ten správný čas vložit odpovědnost na bedra svých ratolestí a nechat je poprvé delší čas doma samotné? Na co je připravit, a hlavně, na co připravit sebe, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 04. 01. 2022 11:00

Tento problém řeší i Dana. Chtěla by nechat osmiletou dceru asi na hodinu samotnou doma. Jenže její matka jí říká, že je blázen, že takto malé dítě to nezvládne.

"Dcerka zatím byla sama maximálně dvacet minut, když jsem párkrát nutně potřebovala jít nakoupit a nechtěla ji brát s sebou. Na tu dobu jsem jí pustila pohádku a řekla jí, kdy se vrátím, proč musím odejít a zeptala se, zda to zvládne. Vždy mi to odkývla a zvládla to krásně," libuje si Dana.

Nyní musí s mladším synem k lékaři, který ordinuje asi kilometr od nich, a uvažuje, že by dceru nechala doma. "Jak poznám, zda tu hodinu bez nás zvládne? Jak ji na to připravit?" táže se Dana.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Mobagi?

Hendikep dnešních dětí je, že na ně rodiče kladou málo odpovědnosti a samostatnosti. Je skvělé, že nad tím takto přemýšlíte a plánujete svoji osmiletou dceru osamostatňovat. Co by se mohlo stát, když zůstane sama hodinu doma? Děti v tomto věku by měly být natolik znalé, aby věděly, že se nezapínají elektrospotřebiče, jako je sporák (některé děti ho již v tomto věku používat umějí, ale přece jen do 12 let by se tam mělo dít pod dozorem dospělé osoby).

Osmileté děti mohou zcela v pohodě zůstávat samy reálně i 2 hodiny denně. Učí je to samostatnosti a odpovědnosti. Vhodné je probrat s nimi, co budou dělat – například pokud mají úkoly do školy, měly by tento čas využít k tomu, aby si je udělaly, učíme je tím odpovědnosti. Nejdřív si udělej povinnosti a zbylý čas využij ke hře, sledování TV, čtení, prostě podle svého.

Svoji dceru znáte nejlépe vy. Co by se nejhoršího mohlo stát, když ji hodinu necháte doma samotnou? Má vaše dcera mobil? Většina dětí v osmi letech ano. Pokud ho má i vaše dcera, v případě potřeby by mohla přece zavolat, je to tak? Chápu, že je těžké tento krok udělat, ale čím dříve na to dceru začnete připravovat, tím lépe pro ni.

Velmi výchovné je děti nechat občas „nudit se“. Mnohdy mají rodiče pocit, že děti musí mít stále program, ale ony pak nemají čas „zkoumat“ a „objevovat“. Vzpomeňte na svoje mládí, kolik věcí jste chtěla vyzkoušet, objevit, prozkoumat… S dcerou v klidu proberte, kam jdete, za jak dlouho se vrátíte, a zdůrazněte, že vám může kdykoli zavolat. Připomeňte proč nesahat na sporák a třeba si nedávat vanu, když je doma sama. A dejte jí důvěru.

Sylvie Mobagi se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články