Lékař vysvětlil, proč bychom na záchodě neměli sedět déle než deset minut

Lékař vysvětlil, proč bychom na záchodě neměli sedět déle než deset minut
Zdroj: Freepik

Také rádi vysedáváte na toaletě s mobilem v ruce a projíždíte nejnovější posty na Facebooku? Zadržte. Podle britského chirurga Karana Rajana tím svému zdraví rozhodně neprospíváte. Na TikToku názorně ukázal, v čem je zakopaný pes.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 12. 11. 2021 09:00

Delší vysedávání na záchodě podle Rajana výrazně zvyšuje riziko vzniku hemoroidů. A nejen ono. Ve svém osvětovém videu zmínil ještě další dva rizikové faktory.

@dr.karanrDon’t do this! @Science #schoolwithdrkaran #learnontiktok #toilet♬ Lofi - Domknowz

Netlačte na stolici

"První věc je tlačení na stolici. Všichni máme kolem konečníku svěrače, které brání úniku stolice. Tyto svěrače jsou bohatě prokrvené cévami. A když tlačíte na stolici, tyto cévy mohou otéct a způsobit hemoroidy," vysvětluje Rajan, který se už léta zabývá osvětou v oblasti medicíny.

Seďte na míse nejvýš 10 minut

Podle něj byste také neměli vyprazdňováním trávit zbytečně moc času. "Vyvarujte se toho, abyste na míse seděli déle než deset minut. Gravitace rozhodně není v tomto náš kamarád," upozorňuje Rajan. Čím déle sedíme na toaletě, tím déle se nám v rektálních žilách hromadí krev, která pak způsobuje hemoroidy.

Hemoroidy jsou bulky, které se tvoří uvnitř konečníku nebo okolo něj a mohou být extrémně bolestivé. Obvykle se samy po pár dnech zahojí. Jako prevence se doporučuje pravidelný pohyb, udržovat konečník čistý a suchý a omezit příjem alkoholu a kofeinu. Pomoci může také dostatečný příjem tekutin a vlákniny, díky čemuž bude vaše stolice vláčná.

Zvyšte příjem vlákniny

Podle Rajana trpí většina populace nedostatkem vlákniny. Správně bychom jí měli denně sníst 30 g. Bohaté jsou na ni zejména celozrnné produkty, jako například pečivo nebo cereálie. "Pokud lékař neurčí jinak, měli bychom konzumovat 20-30 g vlákniny denně. Ne vždy je proto žádoucí okrajovat kůrku z chleba a na ovoci a zelenině byste měli nechávat slupku," doporučuje Karan.

Dostatek vlákniny kromě boje s hemoroidy pomáhá také snižovat riziko srdečních onemocnění, mozkové mrtvice, cukrovky 2. typu a rakoviny tlustého střeva. Konzumace potravin bohatých na vlákninu rovněž pomáhá udržet pocit sytosti po delší dobu.

Zdroj informací:

Thesun.co.uk

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články