Zapáchá vaše moč po rybině či amoniaku? Zpozorněte. Může jít o banální záležitost i vážný zdravotní problém

Zapáchá vaše moč po rybině či amoniaku? Zpozorněte. Může jít o banální záležitost i vážný zdravotní problém
Zdroj: Freepik

Nejen horečka a bolest nám mohou dávat najevo, že s naším tělem není něco v pořádku. Jako signál nám může posloužit i nezvyklý zápach moči. Co který odér znamená a kdy je dobré zajít k lékaři? To se dozvíte na následujících řádcích.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 27. 08. 2021 09:00

Existuje celkem pět faktorů, které ovlivňují zápach lidské moči. Jedná se o určité druhy jídla a pití, jako je chřest nebo káva, dále pak záněty, dehydrataci, některé léky a potravinové doplňky s obsahem vitaminu B6.

Kdy je třeba zajít k lékaři?

Pokud shledáte, že vaše moč zapáchá nějak neobvykle, je podle odborníků první pomocí začít hodně pít. A to zvláště ve dnech, kdy je horko nebo hodně cvičíte. Vyvarujte se také konzumace chřestu, kávy a česneku. Zvláště chřest je známý tím, že po něm má moč nestandardní odér.

Podle doporučení byste měli navštívit lékaře ve chvíli, kdy se k zápachu moči přidá častější a naléhavé nutkání jít na malou, bolest či pálení při močení, krev v moči, bolest v podbřišku, celkový pocit únavy nebo nevolnosti či nepříjemný pocit, že s vámi není něco v pořádku.

Nejčastějšími příčinami zápachu jsou zánět močových cest, pohlavně přenosné choroby a těhotenství. Může jít také o projev cukrovky, ledvinových kamenů či selhání jater.

Co znamená, když moč zapáchá rybinou

Moč svým zápachem často reflektuje to, co jsme přes den jedli. Takže pokud konzumujete hodně ryb, vysvětlení je nasnadě. Zápach podobný rybině ale může vyvolat také káva nebo chřest, moč nicméně může získat nežádoucí odér i po konzumaci růžičkové kapusty či zelí.

Další z příčin zápachu může být zánět močových cest způsobený bakteriemi. Pokud následně dojde k cystitidě nebo zánětu močového měchýře, je jedním z nejvýraznějších symptomů právě zápach po rybách.

Ten může rovněž signalizovat bakteriální vaginózu nebo jinou sexuálně přenosnou nemoc. Ve vzácných případech pak metabolickou poruchu zvanou trimethylaminurie. U mužů se jako vysvětlení nabízí zánět prostaty.

Co znamená, když moč zapáchá po amoniaku?

S dalším nepříjemným odérem, se kterým se při močení můžeme setkat, je zápach po amoniaku. Jde o chemickou vůni, která signalizuje, že vaše moč obsahuje příliš mnoho odpadních látek. Způsobeno to může být ledvinovými kameny, zánětem močových cest či dehydratací.

Ve všech případech, kdy se vám nezdá vůně vaší moči, je dobré hodně pít.

Zdroje informací:

Thesun.co.uk

Healthline.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články