Nápady za miliony: Zpívající ryba a další bizarnosti, které vydělaly hotové jmění

Nápady za miliony: Zpívající ryba a další bizarnosti, které vydělaly hotové jmění
Zdroj: Big-mouth-billy-bass.fandom.com, CC-BY-SA

Jak vydělat balík? Tuto otázku si klade spousta lidí. Sázet každý týden tatáž čísla ve Sportce a doufat, že jednou to musí vyjít? Kupovat stírací losy a modlit se, aby byla v herním poli veverka nebo želva v hodnotě jednoho milionu korun? Ba ne, chce to mít dobrý nápad.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 06. 2021 12:00

Pixely na prodej, zpívající ryba, domácí mazlíček, který nevyžaduje žádnou péči, či digitální obraz. Že byste za to nedali ani korunu? Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. Někteří lidé na těchto podivnostech vydělali miliony.

Výdělečné pixely

Alex Tew dostal v roce 2005 nápad, že by mohl svou webovou stránku Million Dollar Homepage rozprodat po pixelech, přičemž každý z nich by stál dolar. Zavedl jenom jediné pravidlo - nesmí jít o pornografii.

Když chtěl projekt zviditelnit, „donutil” svou rodinu, aby zakoupila prvních 4000 pixelů. Pak vydal tiskovou zprávu, které se chytla i velká média. A ten den prodal dalších 3000 pixelů. Během třech měsíců bylo zakoupeno 999 000 pixelů a posledních 1000 skončilo na eBayi. Ty koupili lidé ze společnosti MillionDollarWeightLoss.com, a protože šlo o aukci, cena se vyšplhala na 38 100 dolarů. V současnosti je web funkční asi z padesáti procent. Spousta odkazů nefunguje. To už ale může být Tewovi srdečně jedno. Vydělal si slušně.

Zpívající ryba Billy Bass

Hračkářská firma Gemmy si mohla skutečně gratulovat k tomu, že v roce 1998 zaměstnala jistého Joa Pellettieriho. Ten přišel s prototypem plakety se zpívající rybou, kterou možná znáte pod jménem Big Mouth Billy Bass. Zpočátku to sice nebyl úplný hit, ale když se k tomuto dobrému nápadu přidalo vylepšení v podobě otáčecí hlavy a senzorů pohybu, stal se z toho stomilionový byznys. Přesně tolik firma vydělala za jeden rok.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Pinnacle Of Pins (@thepinnacleofpins)

Přiživil se však i zpěvák Al Green, který rybě propůjčil svou píseň Take Me to the River. Hračka mu na licenčních poplatcích vydělala hotové jmění. Možná ještě známější je verze s písní Don't worry, be happy od Bobbyho McFerrina. A představte si, že si tento kýč pořídila i anglická královna. V současnosti se Billy již nevyrábí. A ještě jedna perlička. Úplně první nápad na zpívajícího Billyho pocházel ve skutečnosti od Joeovy manželky.

Nenáročný domácí mazlíček Pet Rock

Pokud hledáte úplnou bizarnost, byl by to produkt s názvem Pet Rock, který svému tvůrci Garymu Dahlovi vydělal už v prvním roce uvedení 15 milionů dolarů. O co šlo? Byl to obyčejný kus kamene dodávaný s příručkou tipů na hraní si s tímto neobvyklým mazlíčkem. V balení byly dokonce udělány otvory, aby se „neudusil”.

Dle The New York Times se během Vánoc roku 1975 prodalo přes jeden milion kusů kamene. Ale vše jednou končí, hlavně tyto rychlokvašky, které se stávají hitem jen po dobu jedné sezóny. Nepomohl ani speciální šampón či tričko Pet Rock.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Pet Rock (@apetrockontinder)

Digitální obraz za 70 milionů dolarů

V březnu tohoto roku prodal londýnský aukční dům Christie’s za téměř 70 milionů dolarů (1,53 miliardy korun) digitální koláž Každodennost: Prvních 5000 dní od amerického autora vystupujícího pod pseudonymem Beeple. Částka přesáhla i ceny mnohem známějších umělců. To jej okamžitě vystřelilo mezi tři nejlépe placené umělce na světě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený beeple (@beeple_crap)

Radost má i Zoë Roth. Její fotka, kde stojí s ďábelským úsměvem před hořícím domem, se stala hitem internetu. Když se psalo o nějaké katastrofě, vždy u toho byla Zoë alias Disaster Girl v podobě takzvaného meme. Přitom šlo o kontrolovaný požár, na němž ukazovali hasiči divákům své dovednosti.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Willy Ndatira (@williamcult)

Originál fotografie se vydražil za přibližně deset milionů korun. Dnes jednadvacetiletá dívka plánuje z této částky zaplatit školné a zbytek hodlá věnovat charitě.

Zdroje informací:

Grunge.cz: Ridiculous Ideas That Made Millions Of Dollars

ČT24: Digitální obraz se vydražil za 70 milionů dolarů, kupující s ním získá unikátní elektronický identifikátor

Nytimes.com: The World Knows Her As ‘Disaster Girl’ She Just Made $ 500 000 Off The Meme

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články