Herečka a prostitutka Moll Davisová přišla k bohatství v králově posteli. U dvora zůstala do konce života

Herečka a prostitutka Moll Davisová přišla k bohatství v králově posteli. U dvora zůstala do konce života
Zdroj: Wikimedia Commons/Peter Lely, Public domain

Jedno staré rčení praví, že drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. Zatímco dnes už jen málokdo ví, že poplužní dvůr si pro zjednodušení můžeme představit jako historický panský statek, určitá dávka drzosti bývá pro jejího nositele prospěšná i dnes. Jistě to věděla i Moll Davisová, milenka anglického krále Karla II.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 28. 04. 2021 11:00

O tom, z jakého rodu vlastně králova favoritka pocházela, se přeli lidé patrně už za jejího života ve druhé polovině 17. století a jiné to není ani dnes. Stejně tak mohla být dcerou průměrně zajištěného kováře jako i dcerou lorda z Berkshire, což by jistě byla větší výhra, i kdyby nepocházela přímo z manželského lože. Co už je ale mnohem jistější, to jsou její pozdější roky, kdy se začala živit sama a byla hodně vidět ve společnosti.

Herečka, zpěvačka i prostitutka

Z Moll Davisové se stala herečka a zpěvačka, ale tak trochu i prostitutka. Ono to k sobě vlastně patřilo. Po představení ji pánové pozvali na skleničku, slovo dalo slovo a na tu jednu noc bylo o zábavu postaráno. Navíc šlo o přivýdělek – a tomu nemohla Moll odolat. Každý příspěvek na živobytí byl dobrý. Zatímco někteří muži si její společnost užívali plnými doušky, ve „slušné společnosti” a hlavně mezi ženami (snad proto, že v ní cítily konkurenci) se o ní dobře nemluvilo.

Moll Davisová v přízni krále

Jednoho dne se ale na Moll usmálo štěstí doslova z nejvyšších kruhů. Historické záznamy se rozcházejí v místě setkání, jedny tvrdí, že se to stalo v kavárně, jiné, že se sešli v divadle, ale jasné je, že se drzá herečka dostala do blízkosti samotného krále Karla II. A šlo o skutečně osudové setkání. I když byl panovník v té době ženatý, jeho zálibu v mladých krásných ženách to nijak neovlivnilo a Moll dokonale zapadala do Karlova vkusu. Královo manželství s Kateřinou z Braganzy navíc i přes čtyři těhotenství zůstávalo bezdětné, královna vždy potratila. O to míň patrně cítil potřebu zůstávat věrný jen své vlastní ženě.

Královy milenky a děti

Manželství králi děti nedalo, přesto se s Kateřinou pro její klidnou povahu a oddanost nikdy nerozvedl, a dokonce ji ani nenechal zlikvidovat, což by v té době nebylo nic tak neobvyklého. Ze vztahů s milenkami se Karlu II. narodilo celkem čtrnáct dětí a Moll Davisová se stala matkou jeho nejmladší dcery Mary. To se už ale rozhodně nehodlala jakkoliv držet zkrátka. Nakupovala, co se jí líbilo, a svoje bohatství, nabyté v králově ložnici, dávala okatě na odiv. Není tedy divu, že ji lidé v oblibě opravdu neměli. O to méně její konkurentky v boji o královu přízeň.

Král a ženy do větru

Mohlo by se zdát, že je Moll tou nejdrzejší ženskou v králově blízkosti – a mnozí o tom byli dlouho přesvědčeni. Ukázalo se ale, že Karel II. má na podobné typy skutečně dobrý nos. Moll mohla nabýt dojmu, že ji z pozice první královy milenky nemůže nikdo sesadit, jenže pak přišla ještě drzejší, ještě nestydatější a také velmi inteligentní Nell Gwynová. Stejně jako Moll byla i Nell původně herečkou, podobně jako u Moll ani u Nell nevíme přesně, z jakého rodu pocházela. A ani Nell nedělalo problémy poskytnout po divadelním představení mužům to, co si přáli, a přivydělat si. Jak je vidět, králův vkus a zvyky se neměnily.

Moll ve výslužbě

A tak byla Moll vystřídaná Nell, zdánlivě docela stejnou ženou, která ale svoji „dokonalost” pro krále dotáhla ještě o kousek dál. Ale to už je jiná kapitola jeho života. Moll si každopádně stěžovat nemusela. Král si byl dobře vědom toho, že po jejím boku prožil hezké chvíle a že mu dala dceru. Zařídil jí proto opravdu příjemné bydlení a rentu, se kterou se nemusela příliš uskromňovat. Netrvalo to dlouho a Moll našla své dceři náhradního otce a sobě manžela. Stal se jím hudebník, kterého si později oblíbil Karlův nástupce na trůnu Jakub II. A tak se Moll spolu se svým manželem znovu přesunula ke královskému dvoru, tentokrát už jako počestná vdaná žena.

Do exilu a zpět na královský dvůr

Její návrat ale neměl mít dlouhého trvání. Popularita nového panovníka rychle opadala, a po několika letech dokonce musel prchnout ze země. Odjela i Moll s dcerou a manželem, ale ani v exilu dlouho nepobyli. Moll měla opravdu štěstí a dobře proříznutou pusu, takže se dokázala dostat do přízně dalšího významného muže – Jiřího Dánského. Jeho žena Anna Stuartovna se později stala anglickou královnou a Moll se s rodinou stěhovala znovu ke královskému dvoru, kde tentokrát vydržela až do konce svého života.

Moll je jasným příkladem toho, že když má žena vůli něčeho dosáhnout a dokáže dobře nakládat se svými přednostmi, i kdyby to měla být dobře dávkovaná drzost, ale i odvaha vkročit na nejistý led, má šanci. Jen se nesmí najít ještě odvážnější a ještě drzejší – třeba někdo jako Nell…

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Moll Davis

Britania.com: The Mistresses of Charles II: by Brenda Ralph Lewis

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články