Legendární kráska Nell Gwynová: Netajila, že je poběhlice, král ji za to miloval víc než jiné

Legendární kráska Nell Gwynová: Netajila, že je poběhlice, král ji za to miloval víc než jiné
Zdroj: Wikimedia Commons, Peter Lely, Public domain

Kdo byla Nell Gwynová? Na tuhle zdánlivě jednoduchou otázku můžeme odpovědět hned několika způsoby a vždycky budeme mít pravdu. Nell byla jedna z prvních anglických hereček, velmi inteligentní, vtipná, veselá a sebejistá žena, ale také dlouholetá milenka krále Karla II. – a i když zdaleka ne jediná, tak alespoň jedna z nejoblíbenějších.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 09. 03. 2021 11:00

Původ krásné a vtipné Nell, kterou si zamiloval sám anglický král Karel II., je poněkud nejistý, a to ze strany obou rodičů. Zatímco jednou se o jejím otci dočteme jako o armádním kapitánovi, zabitém v boji, jindy je popisován jako odsouzenec, který dožil ve vězení. Ona sama se narodila pravděpodobně 2. února 1650, ale možná také o rok později. Ať už to ale bylo jakkoliv, matka brzy zůstala sama s dětmi v Drury Lane, což nebylo právě místo pro dobrou výchovu – zvláště dcery. Onu čtvrť totiž tvořily téměř výhradně hostince a nevěstince.

Matka prostitutka, dcera také

Peněz nebylo nazbyt, a tak mnohé zdroje předpokládají, že i matka budoucí královy milenky si po práci v hostinci přivydělávala prostitucí. A Nell? Uvědomme si, o jakou dobu šlo – byla druhá polovina sedmnáctého století a tam se na věk prostitutky až tak nehledělo. I poměrně malá Nell se tedy už mohla postavit vedle své matky a lákat první klienty, což později také sama naznačovala.

Nellin osud – divadlo

Dívka měla to štěstí, že právě v době jejího dospívání vzniklo nové Královské divadlo a ona v něm dostala místo. Nejdřív jako obsluha, pak povýšila na jakéhosi poslíčka mezi diváky a herečkami a později se snad stala i jakousi „zprostředkovatelkou” intimních setkání. Vypracovala se až na jeviště, kde brzy zazářila. Pravděpodobně ji ale nelákalo samotné herectví, vystupování brala jako možnost ukázat se bohatým mužům, s nimiž neměla problém se blíže seznamovat. Dařilo se jí ale jak na pódiu, tak u hereckých kolegů a diváků. Její herečtí učitelé a ochránci se stávali jejími milenci a vlastně z toho těžili všichni. Talentovaná Nell brzy dostávala role psané přímo na tělo a mohla si vybírat. Obdivovatelů měla nepřeberně a díky své živelnosti si dokonce dokázala na svoji stranu naklonit i jejich manželky.

Krátká přestávka

Svoji divadelní kariéru nakrátko přerušila, když se do ní zamiloval lord Backhurst. Okamžitě se k němu nastěhovala a zrušila všechna představení ve vidině spokojeného života. Jejich láska ale vydržela sotva pár týdnů a Nell se raději vrátila na jeviště. Čekal ji však ještě výše postavený milenec – samotný král Karel II. Ten se právě chystal vyměnit současnou milenku za novou a Nell byla zjevně tou správnou volbou. V roce 1668 už za ním jezdila do jeho paláce a brzy se dostala tak říkajíc do rodiny.

Jedna děvka stačí

Velkou výhodou Nell Gwynové ve vztahu ke králi byla její upřímnost a také smíření se s dalšími jeho milenkami. Věděla, že nikdy nebyla a také nebude jeho jedinou. Králi ale nic nedarovala. Když chtěl, aby Nell na večírek pozvala i jeho další milenku, bez servítků mu sdělila: „Jedna děvka naráz vám stačí, sire.“ Natolik si byla jistá svým postavením a také jí to prošlo.

Královi synové

Ve vztahu s králem se Nell narodil syn, který dostal po otci jméno Karel. Panovník to ocenil tím, že Nell dostala velký příjemný dům v klidné části Londýna. Soukromí milenců přineslo další plod, druhý syn přišel na svět jen o rok později. A následoval také další, lepší a větší dům. Kdo ví, kam by se Nell stěhovala, pokud by znovu otěhotněla. Karel II. měl i jiné milenky a Nell to sice přehlížela, co ale nedokázala přehlížet, byla nespravedlnost vůči jejím synům a dětem ostatních žen, které králi porodily další nemanželské potomky. A tak si o tituly pro svoje děti jednoduše řekla – a uspěla.

Přirozená a milovaná

I přesto, že se nakonec nestala královou ženou, neobjevovala se už na jevišti. Lidé ji ale stále milovali pro její přirozenost – neostýchala se třeba sama sebe nazvat děvkou. Neuráželo ji to, věděla, jaké je její postavení, kam patří a co si může dovolit. Proto se také nikdy moudře nepletla králi ani do jeho panování, ani do soukromí, které nepatřilo jen jim dvěma. Miloval ji za to Karel II., milovali ji i Londýňané. A vlastně na ni Angličané vzpomínají dodnes, i když byla „jen” královou milenkou. Byla ale zároveň velmi inteligentní ženou a uměla z toho, co měla a znala, vytěžit maximum.

Zajištěná milenka

Její vztah s Karlem II. trval téměř deset let, o čemž si mohly ostatní milenky nechat jenom zdát. Když jejich láska vyprchala, byla majitelkou několika domů a příjemkyní pravidelných plateb z královské pokladny. Ty ale skončily jeho smrtí v roce 1685 a Nell nezbylo nic jiného než požádat Karlova bratra a nástupce Jakuba II. o pomoc. Měla štěstí – bývalý milenec na ni nezapomněl do konce života a těsně před smrtí požádal Jakuba, aby se o ni postaral. A tak se i stalo.

Uspořádala si vlastní pohřeb

Nejzvláštnější milenka krále Karla II. přežila svého panovníka jen o dva roky. Zemřela v 14. listopadu 1687 v pouhých sedmatřiceti letech. Už dříve byla nemocná a lékař její smrt předpovídal. A protože byla po celý život „od rány” a zvyklá postarat se sama o sebe, udělala to i tentokrát. Ještě než odešla navždy, zorganizovala a zaplatila svůj vlastní pohřeb – pompézní, obdivuhodný, velkolepý a drahý. Mohla si to dovolit. Vždyť byla děvkou, kterou miloval sám král.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Nell Gwyn

Britannica.com: Nell Gwyn, English actress

Berkshirehistory.com: Nell Gwyn

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články