Britský král Jiří VI.: Koktavému a ustrašenému panovníkovi pomohl až logoped

Britský král Jiří VI.: Koktavému a ustrašenému panovníkovi pomohl až logoped
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Před 125 lety se narodil britský panovník Jiří IV., jehož osobu proslavil film Králova řeč. Jiřího dlouhá léta trápila koktavost, kvůli které si nevěřil. S tímto problémem se mu rozhodla pomoci až jeho žena Alžběta, která mu sehnala zkušeného logopeda.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 12. 2020 08:00

Jiří VI., celým jménem Albert Frederik Artur Jiří, se narodil 14. prosince 1895. Byl to britský panovník, poslední císař Indie, poslední král Irska a první hlava Commonwealthu. Jeho nástup na trůn nebyl nijak lehký. Za pouhé tři roky začala druhá světová válka. Král svůj lid ale neopustil. On i jeho rodina se rozhodli zůstat v Londýně.

Bertie

Jiří, nebo také Bertie, jak budoucího britského krále oslovovali, často stonal a byl povahově velmi plachý a náchylný k pláči. Veškerá výchova přešla na chůvy a personál. Rodiče se o něj nezajímali, což byl typický jev ve šlechtických rodinách. Ač levák, musel se naučit psát pravou rukou. A právě potlačované leváctví u něj s největší pravděpodobností vyvolalo koktání.

Po vystudování královské námořnické školy nastoupil do vojenské služby jako lodní kadet. Po bojích v první světové válce byl jmenován důstojníkem námořního letectva. Vrátil se také do školy, kde začal studovat ekonomiku a dějiny. V červnu roku 1920 mu byl udělen titul vévoda z Yorku. Ten mu umožnil v případě potřeby zastupovat jeho otce. Zejména při návštěvách v dolech a továrnách.

Odmítnutá žádost o ruku

Jiří si jako svou budoucí manželku vyhlédl Alžbětu Bowes-Lyon. Ta byla sice potomkem skotského krále, ale dle britského práva nepocházela z panovnického rodu. Jiřího žádost o ruku odmítla hned dvakrát. Nakonec svolila, ale trvalo jí to dlouhé dva roky. Svatba se konala, jak tradice káže, ve Westminsterském opatství.

Jak Jiří o něco později zjistil, nemohl si vybrat lépe. Alžběta se totiž rozhodla, že musí něco udělat s jeho koktáním a strachem z veřejných vystoupení. Najala tak zkušeného logopeda Lionela Logua, který s králem prováděl dechová cvičení. Vše dopadlo na výbornou. Projev v australském parlamentu absolvoval panovník jen s malými obavami.

Hořký konec

Poslední roky života Jiřího VI. byly poznamenány stresem z války. Kouření zase vyvolalo arteriosklerózu a rakovinu plic. Král se tak začal pomalu stahovat z veřejného života. Vladařských povinností se tak začala ujímat princezna Alžběta, dědička trůnu.

Na počátku padesátých let prodělal Jiří operaci, při které mu byla odstraněna levá plíce. V lednu roku 1952 vyprovodil svou dceru na cestu do Austrálie a Keni, a to přes lékařský zákaz. O šest dní později zemřel ve spánku na infarkt. Je pohřben v kapli svatého Jiří na Windsorském hradu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jiří VI.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články