Prvorepubliková herečka Zorka Janů: Život sestry Lídy Baarové ukončila velká tragédie

Prvorepubliková herečka Zorka Janů: Život sestry Lídy Baarové ukončila velká tragédie
Zdroj: Profimedia.cz/Wikimedia Commons, Public domain

Když se Zora Babková narodila, její starší sestře Ludmile bylo už sedm let. Obě dívky se později proslavily ve světě divadla a filmu. Ale o kom je vlastně řeč? O herečce Zorce Janů a její starší sestře Lídě Baarové. Zorka to ale právě kvůli Lídě v životě neměla vůbec jednoduché. I proto se rozhodla pro dobrovolný konec.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 22. 01. 2021 11:00

Byla krásná jako její starší sestra (možná ještě víc), byla také tak nadaná (možná ještě víc) a měla charisma, které jí mohl každý závidět. Přesto žila i zemřela ve stínu té, která se v rodině Babkových narodila o sedm let dříve – ve stínu Lídy Baarové.

Matka chtěla mít doma herečky

Zatímco většina tehdejších herců mluvila o tom, že je rodiče od povolání odrazovali, sestry Babkovy byly vedeny docela opačně, a to hlavně maminkou. Ona sama toužila stát se slavnou herečkou, a když se to nepovedlo jí, měla ještě dvě dcery, které měly její velké životní přání vyplnit. A tak se také stalo. Jenže Lída byla schopná tlak spojený se slávou vydržet, zatímco nervově labilní Zorka měla problémy. Navíc pořád cítila, že žije ve stínu své starší sestry, která uměla svůj talent lépe zúročit. Kdo byla Zorka Janů? Přece sestra Lídy Baarové…

Pořád „ta druhá“

Zorka se neuměla se svojí rolí srovnat. Snažila se, chtěla být stále lepší, toužila zavděčit se matce i starší sestře. Její nervy to ale nemohly vydržet. I když byla skvělou herečkou, vystupovala také v Národním divadle, hrála ve filmech, měla úspěchy – pořád nebyla dost dobrá, tedy ne tak dobrá jako její sestra. Těžce nesla, že se ve filmu Ohnivé léto objevila sice v poměrně velké roli, ale ne v té hlavní. Tu sice dostat měla, jenže pak se objevila Lída a Zorka zase zůstala druhá. Pro úspěch dělala všechno, pořád to nestačilo. Navíc ji trápily problémy s muži.

Na muže štěstí neměla

Zatímco Lída byla známá svými románky, Zorka tápala i tady. V devatenácti letech se zamilovala do ženatého spisovatele Františka Kožíka, poté do režiséra Františka Salzera a jednu chvíli byl jejím vyvoleným i okouzlující Hugo Haas. Zklamání, která jí láska přinášela, nesla mimořádně těžce. Po rozchodu s Františkem Salzerem se prvně pokusila o sebevraždu, a v roce 1940 se dokonce musela léčit v sanatoriu ve Vráži. Ještě horší časy už ale byly za rohem.

Trpěla za Lídu

Když se její sestra rozhodla pro vztah s Josephem Goebbelsem, Zorka byla na pokraji se silami. Nacisty z duše nenáviděla a tohle na ni bylo moc. Navíc, i když sama byla proti tomuto románku, za svou sestru, která získala nálepku kolaborantky, sama trpěla. Po válce jí byl dokonce zakázán vstup do divadla s vysvětlením, že jako sestra Lídy Baarové hrát nemůže. Co měla teprve čtyřiadvacetiletá herečka dělat? Pocit marnosti, zklamání a nešťastná duše přivedly Zorku k jejímu poslednímu kroku. Krásná herečka, která by se za jiných okolností mohla stát hvězdou, na niž čekají zástupy obdivovatelů a ctitelů, ukončila svůj život skokem z balkonu rodinné vily 27. března 1946. Její starší sestra přežila i poválečné období a v emigraci se dožila 86 let.

Zdroje:

Wikipedia: Zorka Janů

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články