Muži v offsidu: Jak vznikl film, který udělal hvězdu z Huga Haase?

Hugo Haas byl tenkrát čerstvý třicátník
Zdroj: NFA
Hugo Haas se stal díky Mužům v offsidu slavnýKarel Poláček neměl vůbec rád fotbalV mužích z offsidu si zahrály tehdejší herecké hvězdyKromě fotbalu se ve filmu dočkáte i milenecké linky+ 6 fotek+ 7 fotek

První československý film ze sportovního prostředí, který se držel v kinech dlouhých dvanáct týdnů, udělal hvězdu z herce Huga Haase. Ten si pak užíval slávu, večírky a přízeň žen plnými doušky. Dokud se však nedostali k moci nacisté.

Petra Járková
Petra Járková 27. 05. 2019 08:00

V roce 1931 se mezi veřejnost dostala poutavá kniha ze sportovního prostředí s názvem Muži v offsidu, kterou napsal slavný spisovatel Karel Poláček. O tom, že se jednalo o hit, svědčí i slova jeho přítele Karla Čapka, který si nemohl knihu vynachválit.

Úspěchem knihy byl překvapen i sám Poláček. Navíc právě ve třicátých letech, době největší hospodářské krize, se spisovateli vedlo nejlépe. Podle Mužů v offsidu se natočil stejnojmenný film a on začal být rázem slavný.

Vtipné je, že Poláček ve skutečnosti neměl fotbal vůbec rád a k smrti ho nudilo pondělní hodnocení víkendových zápasů.

Film natočil režisér Svatopluk Inemann a absolutně neočekával, že by mohl mít úspěch. Natáčel se vlastně jen proto, že v ateliéru bylo volné okénko a bylo potřeba ho něčím zaplnit. Mělo se tedy nafilmovat cokoliv, klidně propadák. Režisér knihu rychle přečetl a za týden už byl scénář i s dialogy. Ty trvalo napsat hodinu v kavárně.

Do hlavních rolí Inemann obsadil díky svému instinktu skvělé herce s Jindřichem Plachtou, Emanem Fialou a Theodorem Pištěkem v hlavní roli. Do role Načeradce nejdříve chtěl obsadit Josefa Rovenského, který byl slavnější než Haas. Jenže Poláček nedal jinak, než že fotbalistu bude hrát právě Haas. No a nová herecká hvězda byla na světě!

Kromě skvělých herců zde samozřejmě excelovaly i dámy. Některé dokonce poprvé. Takové Jiřiny Štěpničkové to byla první filmová role. Další hvězdou se stala Bety Kyselková, která si následnou slávu na rozdíl od své kolegyně užívala plnými doušky. Byla totiž velkou hvězdou němého filmu a s příchodem zvuku se nějak neuměla prosadit, tudíž pro ni byli Muži v offsidu příjemným zpestřením.

Sice se ve filmu samozřejmě vše točí kolem fotbalu, ale nepřijdete ani o romantickou dějovou linku.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články