Dobrodružný film Sherlock Holmes: Dobové chyby v typech zbraní i chybějící čaj v šálku a dýmka v ústech

Sherlock Holmes je americko-britský film režiséra Guye Ritchieho uvedený na konci roku 2009. V titulní roli detektiva Sherlocka Holmese se představil Robert Downey mladší, doktora Watsona ztvárnil Jude Law.
Zdroj: Warner Bros
Než započalo natáčení, pozval režisér Ritchie všechny zúčastněné do své hospody The Punch Bowl v Londýně. Filmaři si museli někdy pěkně pohnout. Lidé si totiž stěžovali, že nemají kvůli jejich technice kde parkovat.Produkce filmu se ujala manželka Roberta Downeyho, Susan.Aby se ve filmu nevyskytly žádné chyby, konzultoval režisér vše se skupinou expertů na příběhy slavného detektiva.+ 5 fotek+ 6 fotek

Dynamické zpracování nejznámějšího díla sira Arthura Conana Doyla Sherlock Holmes přináší Holmesovi a jeho věrnému partnerovi Watsonovi poslední výzvu. Ukáže se, že Holmesovy bojové schopnosti jsou stejně tak smrtící jako jeho pověstný intelekt. Ani tam se ale filmaři neubránili chybám, které vás ve filmu zarazí a pečlivým divákům jistě neuniknou.

Petra Járková
Petra Járková 15. 08. 2019 16:00

Akční a dobrodružný film Sherlock Holmes natočil známý režisér Guy Ritchie. Robert Downey jr. v něm ztvárnil legendárního detektiva a Jude Law září v roli Holmesova věrného kolegy Watsona, doktora a válečného veterána, který je impozantním spojencem Sherlocka Holmese.

Vášnivý kuřák

Sherlock Holmes byl v literární předloze náruživý kuřák, ale ve filmu ho vidět s dýmkou je téměř nemožné. Vidíte ho tam s dýmkou vlastně jen jednou, a to ještě s nezapálenou.

Chyba v datu

Když se Sherlock Holmes podivuje, že už je listopad, je v novinách, které drží, napsáno: "pátek 13. listopad 1890". Toho dne však byl čtvrtek.

Neexistující zbraň

Sherlock Holmes použije ve filmu zbraň Mauser C96, ale tato zbraň byla vyrobena až v roce 1896, přičemž děj filmu se odehrává v roce 1890.

Chybějící čaj v šálku

Ve scéně, kdy je Irene Adler v bytě Sherlocka Holmese a nalévá mu čaj, je možné jasně vidět, že v šálcích žádný čaj není.

Suché šaty

Když Watson a Holmes skáčou z lodi do vody, Watsonovi sahá voda až po prsa. V dalších záběrech ale mají oba šaty suché.

Jízda na špatné straně

Povozy jezdí po pravé straně, avšak v Anglii byl vždy provoz levostranný, tedy i v době, kdy žil Sherlock Holmes.

Prázdná nábojnice

V závěru filmu, kdy Irene Adler v podzemí střílí po muži, dojdou jí náboje. Když však poté vyhazuje náboje z bubínkového revolveru, objeví se i nevystřelená nábojnice.

Oběšenec

Na konci filmu, když se lord Blackwood  oběsí na řetězu, není tento řetěz vidět při následujícím záběru na Holmese a Irene na plošině, přitom kamera zabírá právě prostor mezi věžemi mostu, kde Blackwood visí.

NA FOTOGRAFIE Z FILMU SHERLOCK HOLMES SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články