Největší pátrací akce historie: Královna detektivek Agatha Christie políbila spící dceru a zmizela

Z jejích literárních detektivů jsou nejslavnější Hercule Poirot (belgický detektiv žijící v Anglii) a slečna Marplová. Dalšími postavami jsou například manželé Tommy a Pentlička Beresfordovi, statistický úředník na penzi Parker Pyne nebo tajemný pán Harley Quin.
Zdroj: Wikipedie
Agatha Christie, pseudonym Mary Westmacott, byla anglická autorka detektivních románů a povídek.V roce 1955 se stala nositelkou Ceny Kruhu newyorských divadelních kritiků za drama Svědek obžaloby.V letech 1956 a 1971 obdržela ocenění Dáma britského impéria a Řád britského impéria.Agatha Christie byla do svých 16 let vzdělávána doma matkou, poté studovala v Paříži zpěv.+ 5 fotek+ 6 fotek

Je to jedna z největších záhad historie, kterou jakoby napsala sama Agatha Christie! Jednoho večera v prosinci 1926 vstala třicetiletá spisovatelka z křesla a odešla políbit na čelo sedmiletou dceru, která spala v pokoji. Pak vyšla z domu, nasedla do vozu, odjela a jedenáct dní ji nikdo neviděl....

Petra Járková
Petra Járková 09. 07. 2019 16:10

Do jedné z největších pátracích akcí v historii bylo zapojeno více než tisíc policistů a pomáhaly stovky civilistů. Poprvé v dějinách byla do pátrání po slavné spisovatelce nasazena také letadla. Do případu se vložili i nejslavnější britští autoři detektivek – duchovní otec Sherlocka Holmese, sir Arthur Conan Doyle, a Dorothy L. Sayersová. Když policie našla auto zmizelé spisovatelky, řidička v něm nebyla. O poprask bylo postaráno...

Spekulace

Kolem případu začaly vířit divoké spekulace. Příběh tak dostal všechny známé rysy detektivky právě od Agathy Christie. Hlavně noviny rozvíjely fantastické scénáře. Nedaleko od nalezeného spisovatelčina vozidla leží přírodní jezero Silent Pool. První, co tedy novináře napadlo, bylo, že se v něm autorka utopila. Objevily se i fámy, že spisovatelku zavraždil její manžel Archie Christie - známý sukničkář, který měl v té době čerstvou milostnou aféru.

Nalezení 

Po spisovatelce jakoby se slehla zem, jedenáct dní po ní nebylo vidu ani slechu. Až 14. prosince byla nalezena živá a zdravá v hotelu Swan Hydro v lázeňském městě Harrogate. Nebyla však schopna vůbec vysvětlit, co se jí přihodilo. Na nic si nepamatovala.

Během pobytu v hotelu se spisovatelka vůbec nenamáhala vzbudit pozornost veřejnosti a žádat o pomoc. Navštěvovala přitom koncerty, bály, tancovačky a jiné zábavné akce pořádané v areálu. Během jednoho z dýchánků ji poznal hotelový hráč na banjo a neprodleně uvědomil policii.

Policejní teorie

Policie nakonec dospěla k závěru, že Agatha Christie při cestě do Londýna havarovala a posléze nastoupila do vlaku jedoucího do Harrogate. Bez jediného zavazadla se ubytovala v hotelu Swan Hydro pod falešným jménem Theresa Neele. Pikantní je, že pro svoji novou identitu použila příjmení manželovy poslední milenky.

Životní tajemství

Spisovatelka ohledně svého zmizení zachovávala do konce života tajemné mlčení, které její manžel vysvětloval naprostou ztrátou paměti. Ta ji prý postihla právě po automobilové nehodě.

NA ZAJÍMAVOSTI ZE ŽIVOTA KRÁLOVNY DETEKTIVEK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články