Lída Baarová: Film versus realita – o politiku se nezajímala a potrat jí ve skutečnosti zatajili

Film o Lídě Baarové: Jak moc se režisér Filip Renč držel příběhu slavné české hvězdy?
Zdroj: Česká televize/Wikimedia Commons/koláž Lifee.cz
Lída Baarová byl první český film, který si mohli přehrát uživatelé Netflixu.Film Lída Baarová se v Německu dočkal značné kritiky. Prý opomíjel nacistické zločiny. Pracovní název snímku Lída Baarová zněl Hodina pokušení.V některých dialozích byly použity doslovné citace z životopisu Lídy Baarové.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Projekt Lída Baarová o hvězdě filmů pro pamětníky vyvolal mezi odborníky na její život vášnivé diskuze. Režisér Filip Renč totiž ne vše natočil tak, jak to skutečně bylo, či dle dostupných informací mělo být. V čem se jeho snímek liší od reality? Nebo alespoň od poslední verze vzpomínek samotné Lídy Baarové, která je tak ráda často měnila?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 12. 2020 16:00
Aktualizováno 18. 12. 2023 13:30

Lída Baarová (Táňa Pauhofová) dostane pozvánku do berlínských filmových ateliérů Babelsberg, které jsou považovány za evropský Hollywood. I tam se jí podaří okouzlit zástupy fanoušků. Její krásu ovšem obdivují i nacističtí pohlaváři, včetně jejich vůdce Adolfa Hitlera. Pravé peklo na ni však teprve čeká, a to až se vrátí po válce do Prahy. Na film Lída Baarová se můžete podívat na ČT1 18. 12. ve 21:50 a 24. 12. v 00:10.

Lída Baarová a politika

Slavná herečka se zajímala o spoustu věcí, ale politika to opravdu nebyla. Vždyť i samotnou NSDAP považovala za stranu agrárníků, jakou byli třeba ti Benešovi v Československu. Zřejmě ji zmátly jejich holínky, možná si myslela, že jsou zemědělské, ne vojenské. Nepřijala ani BMW, které jí Joseph Goebbels chtěl darovat na popud Adolfa Hitlera.

Svůj názor řekla jen jednou, a to když se chystal zábor Sudet. Kulhavého ministra propagandy to urazilo natolik, že Lídu okamžitě poslal pryč. Ta pak celá vyděšená volala ihned do Hollywoodu, zda je ještě platná nabídka, kterou jí před rokem dali. Byla, ale za výrazně horších podmínek. Odmítla...

Zatajený potrat Lídy Baarové

O ztrátě svého dítěte se měla dozvědět až za nějaký čas. Dle jejích pamětí začala po premiéře filmu Barkarola krvácet. Když se pak probudila v nemocnici, sdělili jí lékaři, že šlo o pouhý polyp. Ve skutečnosti to bylo mimoděložní těhotenství. Kvůli tomu také nemohla mít další děti.

Joseph Goebbels a Lída Baarová

Brečel skutečně Joseph Goebbels Lídě Baarové do telefonu, když se s ní rozešel na rozkaz Adolfa Hitlera? Mnozí historikové tomu nevěří, hereččina kniha Útěky však toto tvrzení podporuje. Ministr propagandy měl svou ženu označit za ďábla, který vše zkazil. Také zdůraznil, že dal Hitlerovi čestné slovo, a to je závazek, který nemůže porušit.

Jejich vztah potvrdil i známý reportér Stanislav Motl, který dostal k dispozici přepisy odposlechů gestapa. Goebbels byl Baarovou posedlý. Neustále jí volal a fantazíroval, že se přestěhují na nějaký tichomořský ostrov, kde budou žít jako Adam a Eva. A když si trošku vypil, měl napodobovat samotného Hitlera.

Po zákazu hraní začala Lída pomýšlet na sebevraždu. Dokázala si však ještě vynutit poslední hovor se svým milencem. Řekl jí, aby zůstala sama sebou. Naposledy se viděli v roce 1943 v Benátkách. Goebbels se ovšem tvářil zcela nezaujatě, jako by ji vůbec neznal. O dva roky později spáchal se svou ženou sebevraždu.

Zdroje informací:
Wikipedia.cz: Lída Baarová
Česká televize: Lída Baarová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články