Postelový typ Hugo Haas: Mezi jeho milenkami byl věkový rozdíl téměř čtvrt století

Postelový typ Hugo Haas: Mezi jeho milenkami byl věkový rozdíl téměř čtvrt století
Zdroj: Profimedia.cz
Jednou z lásek Huga Haase byla i Olga Scheinpflugová, pozdější manželka Karla Čapka.Adina Mandlová byla o devět let mladší než Hugo Haas a v době, kdy se poznali, o herecké kariéře ještě ani nesnila.Andula Sedláčková, hvězda němého filmu, se narodila o třináct let dřív než Hugo Haas.Vtipu, galantnosti a snad i slávě Huga Haase neodolala ani Jiřina Šejbalová.+ 1 fotka+ 2 fotky

Herec Hugo Haas se dodnes pravidelně objevuje na televizních obrazovkách a víme o něm snad už všechno, co vůbec vědět můžeme. Známé jsou jeho drogové excesy i, řekněme, velmi kladný vztah k ženám. Některá jména žen, které se dostaly do jeho blízkosti, ale možná překvapí.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 03. 01. 2021 11:00

Prvorepublikový film – to je celá plejáda vynikajících herců, na jejichž umění vzpomínáme dodnes. Jedním z nich byl i geniální Hugo Haas, jehož životní osudy byly vzhledem k jeho židovskému původu a druhé světové válce velmi složité. I tak si ale klidnější léta uměl užít opravdu dosyta.

Dnes se vzpomíná hlavně na kokainové večírky, kterých se účastnil. Jeho závislost potvrdili mnozí, včetně jeho milenek. Zvláštní je, že se po seznámení se svojí pozdější ženou Marií Bibikoffovou prý dokázal této drogy bez větších problémů jednou pro vždy vzdát. Tuto jeho stránku ale nechme stranou. Hugo Haas to byl kromě vynikajícího herce také velký milovník – a není se čemu divit.

Vždy elegánem

Řekněme si upřímně, že Hugo Haas působil jako elegán na každém kroku. Vždy v dokonale padnoucím obleku, černém kabátě, klobouku a bílé šále – tak vystupoval v mnoha filmech a tak jej mohli vídat lidé i v pražských ulicích a kavárnách. Je tedy logické, že se za takovým známým gentlemanem ráda otočila každá žena. Hugo Haas to samozřejmě věděl a jejich přízně (i podle svědectví, které později podali jeho známí a přátelé) rád a často využíval. O milostných příbězích, i když jen krátkých, by tak mohly vyprávět desítky žen.

Hvězda první velikosti

Ve společnosti žen se objevoval také na pódiu a ve filmech a mnohé z jeho pracovních partnerek podlehly jeho kouzlu i v osobním životě. Ostatně i o deset let mladší scenárista a režisér Otakar Vávra o Haasovi veřejně prohlásil, že byl „vysloveně postelový typ“. Příležitosti k tomu jako známý herec měl a rozhodně jich dokázal využít. Kromě milenek neznámých jmen nebo těch, jejichž románek s Mistrem se podařilo utajit, se do povědomí dostala také známost s hereckou hvězdou Andulou Sedláčkovou. Nevadilo přitom, že šlo o dámu, která byla bezmála o čtrnáct let starší než Hugo Haas. Jejím zkušenostem, „pařížskému“ půvabu a šarmu zkrátka nemohl odolat. Sehráli spolu mnohá představení na prknech vinohradského i Národního divadla a určitou dobu si rozuměli i v soukromí.

Mandlovou dovedl k úspěchu

Další ženou, jejíž jméno je dodnes zapsáno ve filmových a divadelních kronikách, se kterou se Haas zapletl, nebyl nikdo jiný než sama Adina Mandlová. Ta byla pro změnu o devět let mladší než její milenec. V době, kdy se poznali, ovšem po její slávě ještě nebylo ani vidu, ani slechu a ke slávě přišla až právě díky svému milenci, tehdy již pevně usazenému v hereckém křesle. Adina o svém soužití s Haasem později poměrně často a bez ostychů vyprávěla a rozhodně při tom nevynechávala zmínky o těžkých dnech, kdy její partner nemohl sehnat kokain a propadal se do depresí a beznaděje. Ani tento vztah ale nevyšel, i když vydržel „rekordní“ čtyři roky.

Samá známá jména

Haasově posteli se nevyhnula ani Ljuba Hermanová, ještě o tři roky mladší než Adina Mandlová. Vztahy s hvězdami byly sice zajímavé, ale jak se později ukázalo, byly vždy předem odsouzeny k zániku. A tak se stalo i v případě známosti s Jiřinami Šejbalovou nebo Štěpničkovou nebo i s budoucí ženou Karla Čapka herečkou Olgou Scheinpflugovou. Možný románek s mladou Lídou Baarovou se prý podařilo překazit ostražité matce začínající herečky.

Změnil se pro manželství?

Milostným avantýrám Huga Haase udělala konec až jeho celoživotní láska Marie Bibikoffová, legendární „Bibi”, s níž se velký herec oženil jen krátce před vypuknutím druhé světové války v roce 1938. Bibi s ním prožila všechna další těžká i úspěšná léta včetně emigrace do USA a konce života ve Vídni. Zamilovaný Haas se pro ni i pro sebe dokázal ze dne na den vzdát kokainu a velkých avantýr – čekala na něj přece Bibi, kterou miloval.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články