Zpěvák Redhotů Anthony Kiedis: K drogám ho přivedl otec. Přežil jen díky silné vůli

Zpěvák Redhotů Anthony Kiedis: K drogám ho přivedl otec. Přežil jen díky silné vůli
Zdroj: Wikimedia Commons, Stefan Brending, CC BY-SA 3.0
Anthony Kiedis se drogám skutečně nemohl vyhnout. Ve čtyřech letech mu jeho otec foukal do tváře kouř z marihuany. Před patnáctinami měl již zkušenost s kokainem a heroinem.Organizace bojující za práva zvířat PETA jej označila za nejvíce sexy vegetariána na světě.
V roce 2004 napsal autobiografii Scar Tissue.
Se svou kapelou Red Hot Chilli Peppers vydal doposud devatenáct alb.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Zpěvák kapely Red Hot Chilli Peppers slaví 58. narozeniny. Přísloví sex, drogy a rock’n’roll ho po celý jeho život plně vystihovalo. Naštěstí se rozhodl s užíváním narkotik skoncovat. Pokud by pokračoval dále, možná by už nebyl mezi námi. Co ho přivedlo ke změně životního stylu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 11. 2020 08:00

Anthony Kiedis se narodil 1. listopadu 1962 v Michiganu. Je zpěvákem kapely Red Hot Chilli Peppers, kterou založil se svým nejlepším kamarádem Michaelem Fleou Balzarem. Doposud vydali 19 alb, mezi kterými bychom našli i výběr největších hitů či záznamy koncertů.

Ke drogám ho přivedl otec

Do svých jedenácti let žil Anthony u matky, pak se přestěhoval k otci do Los Angeles. Ten se věnoval herectví, ale také dealerství. Jak zpěvák později přiznal, k drogám ho přivedl právě on. Oba spolu často užívali marihuanu a kokain. Také u něj poprvé vyzkoušel heroin.

Svou závislost poté v dospělosti popsal v autobiografii s názvem Scar Tissue. “Chtěl jsem světu ukázat část své osobnosti, která mohla hodně lidí šokovat. Určitě v tom ale nebylo nic prvoplánového. Jsem prostě obyčejný člověk, který nechce být celý život vnímán jen jako rocková hvězda,” řekl Kiedis.

Myšlenky na sebevraždu

Hazardoval se svým životem, a tak přišly myšlenky i na sebevraždu. Chtěl na to zapomenout, zahodit klíče, ale při psaní autobiografie vyplavaly všechny nechutnosti zase na povrch. “Byl to ale dobrý očistný proces,” uvedl Kiedis pro časopis For Men. “Je to dobré i pro vylepšení vztahů mezi přáteli. Jen když se o tom bavíte pořád dokola, stává se z toho spíše tvrdá práce.” 

V roce 2000 se rozhodl s drogami skoncovat natrvalo. Na léčení byl celkem dvanáctkrát a nepomáhalo to. Musel se tak spolehnout jen na svou pevnou vůli. Poprvé v životě musel skutečně chtít přestat. První rok byl nejhorší, pak se musel “jen” naučit žít s chutí na drogy. Aby ji zkrotil, věnuje se denně meditaci.

Přišel jsem skoro o všechno

Za vše může psychika. Tedy alespoň dle Anthonyho. Stále měl pocit, že s ním něco není v pořádku. Jenomže až po letech závislosti mu došlo, že drogy a alkohol řeší problém jen dočasně. V osmdesátých letech jej to skoro stálo místo v kapele. Přinutilo ho to alespoň trošku zpomalit, jinak by přišel o vše, co vybudoval.

V současnosti je stoprocentní abstinent. Ve formě se udržuje plaváním. Je vegetarián. Každé ráno si dopřeje hodně vody a proteinovou bombu, která ho nakopne na celý den. Také se začal řídit radou Jamese Browna, který kdysi prohlásil: “Tajemství úspěchu spočívá v tom, že nejíte po šesté hodině večer.”

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Anthony Kiedis, Red Hot Chilli Peppers

Autobiografie Scar Tissue

Rozhovor pro časopis For Men

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články