Zpěvačka Amy Winehouse: Přezdívalo se jí hurikán Amy, neváhala krást i v synagoze

Amy Winehouse
Zdroj: Wikimedia Commons/Fionn Kidney, CC BY 2.0
Narodila se do londýnské židovské rodiny, ve které se poslouchal hlavně jazz.
Kvůli problémům s drogami nedostala včas vízum, takže se nemohla fyzicky zúčastnit předávání cen Grammy. Její vystoupení se tak muselo přenášet satelitně. 
Problémy měla už jako malá. Vystřídala hned několik škol, protože učitelé nemohli vystát její chování rebelky.
Když byla nervózní, začala si zpívat. To ji vždy uklidnilo.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Amy Winehouse byla vždy pěkné kvítko. Ne nadarmo se jí přezdívalo hurikán Amy. Začalo to drobnými krádežemi, pak přišel alkohol a drogy. Přestože na ni její maminka naléhala, aby se šla léčit, zatvrzele to odmítala. Jaký byl život této slavné zpěvačky, která by dnes oslavila sedmatřicáté narozeniny?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 09. 2020 08:00

Amy Jade Winehouse byla britská soulová zpěvačka. Hned její první album Frank sklízelo velké úspěchy a celosvětově se prosadila s druhým albem Back to Black. Byla šestkrát nominována na Grammy Awards, přičemž pětkrát vyhrála, získala také ocenění BRIT Awards za nejlepší umělkyni.

Brala si, co chtěla

Přezdívka hurikán Amy byla pro Winehouse více než příznačná. Již jako malá si brala vše, co chtěla. Když dostala chuť na sladkosti, prostě je ukradla ze synagogy. Jakmile zatoužila po pozornosti rodičů a okolí, schválně se pořezala. A jak završila patnáctý rok života, začala pít první ligu. Vinu na tom měl ale i rozvod rodičů, ze kterého měla deprese.

Později se přidaly i drogy

Amy bohužel nezůstala jen u popíjení alkoholu. Později přesedlala na drogy. K užívání kokainu a heroinu ji přivedl její manžel Blake Fielder-Civil. Maminka Amy se snažila svou dceru přemluvit k tomu, aby šla na léčení, jenomže ta byla do svého manžela poblázněná natolik, že všechny rady odmítala.

“Byla to hvězda, prvotřídní zpěvačka a narkomanka,” napsala ve své knize Janis Winehouse. “Věděla jsem, že se řítí do záhuby, ale přesto jsem ji pořád milovala. Byla to má dcera, má nejlepší kamarádka.” 

Trpěla Tourettovým syndromem?

Tourettův syndrom se vyznačuje tiky, hyperaktivitou a obsedantně kompulzivní poruchou. A právě tímto onemocněním měla Amy trpět. Záznamy o tom měla najít její matka ve zpěvaččiných zápiscích a denících. Syndrom měl u ní nabrat na intenzitě právě několik let před smrtí.

Nechtěla zemřít

Amy Winehouse zemřela v roce 2011 v severním Londýně. Našel ji její bodyguard, a to v posteli s hlavou zaraženou do polštáře. Příčina smrti se vyšetřovala celé tři měsíce, policisté nakonec došli k závěru, že šlo o otravu alkoholem. Dle její matky však odejít nechtěla. Do budoucna měla ještě velké plány, včetně toho, že založí rodinu.

Zdroj textu: Amy Winehouse, Wikipedie, kniha Loving Amy: A Mother’s Story

Zdroj fotek: Wikimedia Commons

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články