Režisér filmu Jan Hus Otakar Vávra: Sžírala ho závist, ale uměl si i užívat. Neodolala mu ani Mandlová

Jan Hus
Zdroj: ČT 2
Všechna tři díla husitské trilogie jsou známá přesnými historickými reáliemi (kostýmy, lokace a bitvy).Na coroze (papírové čepici) Jana Husa je napsáno "Ecce Heresiarcha", což znamená "Pohleďte, arcikacíř".Film se měl promítat na festivalu v Benátkách. Vatikán to ale zakázal.Natáčení se zúčastnili i odborní konzultanti na pozdní středověk.+ 4 fotky+ 5 fotek

Nedá se říci, že by měl Otakar Vávra zrovna nudný život, a zrovna tak pestrá byla jeho povaha. Kromě údajné závisti, když měl někdo větší úspěchy než on, byl známým milovníkem. Měl poměr s těmi největšími hvězdami černobílého filmu. Čtyřicet let strávil s manželkou Jitkou, kterou kvůli svatbě zavrhla rodina.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 07. 2020 13:55

Mistr Jan Hus veřejně pranýřuje fungování katolické církve. Za to je na něj uvalena klatba a je požádán, aby se dostavil do Kostnice, kde bude mít šanci se obhájit. Král Zikmund ale jeho učení nevěří a nechá jej upálit jako kacíře.

Na televizní film Jan Hus se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2

Radok šel kvůli němu do trezoru

Veronika Bednářová prozradila v časopise Reflex zajímavou informaci o povaze Otakara Vávry. Když psala článek o Alfrédu Radokovi, uvedla: “Radok byl rozhodně lepší režisér než Vávra. Nicméně Vávra šel za tehdejším ministrem kultury Václavem Kopeckým, kterému řekl, že je podle něj Radokovo dílo příliš křečovité. Snímek jen kvůli tomu zůstal v trezoru.” K tomuto nekolegiálnímu jednání se přiznal ve svých pamětech Podivný život režiséra, které vyšly v roce 1997.

Herečky střídal jako ponožky

V mládí byl režisér srovnatelný se samotným Casanovou. Milostné pletky měl s těmi největšími hvězdami filmového nebe: Lídou Baarovou, Natašou Gollovou či Adinou Mandlovou. A právě s poslední jmenovanou ho pojil dlouholetý kamarádský vztah. “Jednoho dne jsme si řekli, že je to docela divné, že jsme po tolika letech ještě spolu nic neměli,” napsal Vávra ve svých pamětech.

Děti ho nezajímaly

Posledních čtyřicet let života strávil Vávra se svou manželkou Jitkou Němcovou, která se taktéž profesně věnovala, a stále věnuje, režii, scenáristice a pedagogice. Byla mu velkou oporou, neboť její manžel přestával slyšet a vidět (přesto se dožil úctyhodných 100 let).

Vlastní děti si nikdy nepořídili. “Manžel nechtěl,” řekla Němcová. “Jak sám říkal, žil naplno, a tak udělal mnoho chyb. Období dětství a dospívání také nebylo úplně nejlepší. Prostě neměl k rodičovství žádný vztah. Já sama jsem ráda za to, že mám mnoho neteří a synovců. Jen by to chtělo více volného času,” dodala.

Její otec byl proti

Otec Němcové se nikdy nesmířil s tím, že si vzala Vávru. Byla totiž jeho holčičkou. Chtěl, aby ji všichni obskakovali a dvořili se jí. Jenže ona si už vybrala. A dokonce si svého budoucího muže prý sama ulovila. Otakar se k ní choval velmi hezky, jen na stáří se změnil. Jitka ale věděla, kvůli poměrně velkému věkovému rozdílu, do čeho jde. Otec jí však neodpustil ani na smrtelné posteli. “Chtěl prostě pro mě hezký život. Všichni tátové si to přejí, zvlášť když mají jen jednu dceru,” zavzpomínala.

Na další zajímavosti a fotografie ze snímku se podívejte zde:

Zdroj textu: Blesk, wikipedie, čsfd

Zdroj fotek: ČT 2

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články