Osudoví muži Adiny Mandlové a jejich trpký život: Patřil mezi ně sebevrah, despota i homosexuál

Adina Mandlová, herečka, cigareta
Zdroj: Wikimedia Commons, archiv eXtra
Adina Mandlová byla nádherná žena. Rodný dům Adiny Mandlové. Adina Mandlová byla snem mnoha mužů. U oltáře stála čtyřikrát. + 1 fotka+ 2 fotky

Adina Mandlová patřila mezi největší herecké hvězdy první republiky a její život byl velmi divoký. Krásná, talentovaná a nespoutaná herečka, jejíž postelí prošlo nespočet mužů. Adina Mandlová se za svůj život provdala celkem čtyřikrát a její milostný byl plný kotrmelců, vášně a nenávisti. Kdo byli nejdůležitější muži temperamentní a božské Adiny Mandlové?

Markéta Kuča
Markéta Kuča 18. 06. 2020 09:00

Zdeněk Tůma

Prvním manželem Adiny Mandlové byl malíř Zdeněk Tůma, který sice nebyl bohatý, ale nespoutanou herečku naučil milovat a udělala by pro ni vše. Adina však byla svéhlavá a krátce po svatbě začala manžela podvádět s hercem Vladimírem Šmeralem.

Tůma její zálety nenesl vůbec lehce a v roce 1943 v bytě herečky spáchal sebevraždu plynem. Vztah s hercem ovšem nevydržel, protože byl ženatý a navíc měl za manželku Židovku. Mandlová s Vladimírem sice otěhotněla, ale potratila a děti už nikdy neměla. Vladimír Šmeral bohužel následně skončil v koncentračním táboře.

"Najednou, asi tak kolem páté hodiny ráno, zvoní telefon a Anča mi hlásí strachem bez sebe, abych přijela domů. Pan Tůma leží v koupelně, asi se otrávil plynem, protože je to cítit po celém bytě, a to Anču vzbudilo. Když jsem konečně dorazila domů, byl byt už plný nejen sousedů, ale i lidí z ulice. V koupelně na zemi ležel Zdeněk mrtvý a v jeho studiu byla na pohovce moje fotografie s rozbitým sklem," zavzpomínala Mandlová ve svých pamětech na své první nešťastné manželství.

Josef Kočvárek

Josef Kočvárek byl druhý manžel Adiny Mandlové a jejich seznámení bylo dílem naprosté náhody. Kočvárek po Mnichově utekl do Anglie, vstoupil do RAF a nechal se přejmenovat na Joea Knighta. Po válce se ovšem Kočvárek vrací zpět do své rodné země a roku 1947 se seznamuje v baru s nádhernou a obletovanou Adinou Mandlovou. Zanedlouho se konala svatba a Adina byla zase na chvíli šťastná. Další den po svatbě se rozhodli jít na anglický konzulát, kde Mandlová získala pas, vízum a odjeli společně do Anglie.

Adina se později nechala slyšet, že její odchod do Anglie byla velká chyba. V cizí zemi se cítila opuštěná a musela se živit jako kuchařka nebo švadlena. Manželství s pilotem Josefem přestalo klapat a Mandlová se podruhé rozvádí.

Boháč jménem Geoffrey

Po druhém nevydařeném manželství našla Adina Mandlová útěchu v náruči bohatého obchodníka Geoffreyho. "Všichni mi domlouvali, abych si ho vzala. Na jedné straně nejistá existence, na druhé možnost bezstarostného života v přepychu a konec potíží, kdo zaplatí činži," vzpomíná v jedné ze svých knih. Adina se nakonec rozhodla, že si zámožného muže vezme a třeba bude do třetice konečně šťastná. Sotva ale měli po svatbě, Geoffrey se změnil k nepoznání. Ke své ženě se choval jako k majetku a musela splnit vše, co si umanul. S panovačným despotou nemohla herečka vydržet, a tak následoval třetí rozvod.

Ben Pearson

V roce 1949 se v divadle seznamuje Adina Mandlová s Benem Pearsonem, který navrhoval kostýmy pro divadelní hru, kterou herečka zkoušela. Seznámili se a náramně si rozuměli. Trávili spolu veškerý volný čas a Ben Mandlové přiznal, že přestože je homosexuál, něco ho k ní táhne. "Byli jsme do sebe velice zamilovaní. Vědomí, že jsem jeho první, a jak nikdy nepřestal tvrdit, poslední milenka, jen zvyšovalo půvab našeho vztahu," vzpomínala v pamětech Mandlová.

V roce 1954 se konala svatba a manželé se následně odstěhovali na prosluněnou Maltu, kde byla Adina konečně šťastná. "Slunce svítí, nebe je modré, v zahradě všechno kvete, a když se ráno probouzím, jsem zase ráda na světě," popisuje v jedné ze svých knih herečka, které se na Maltě líbilo zejména to, že ji nikdo nepoznával coby slavnou herečku. Poté se stěhovali ještě jednou a tentokrát do Kanady. Adina Mandlová žila s Benem dlouhých 37 let až do jeho smrti v roce 1990.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články