Německý idol 20. let Gustav Fröhlich: Mohl mít každou, vybral si českou herečku, která mu zlomila srdce

Německý idol 20. let Gustav Fröhlich: Mohl mít každou, vybral si českou herečku, která mu zlomila srdce
Zdroj: Archiv
Gustav Fröhlich mohl mít každou ženu na kterou si ukázal. On ale propadl kouzlu české herečky Lídy Baarové.Herečka Lída Baarová v roce 1937.Gustav Fröhlich byl úspěšný herec a idol 20.letLída Baarová byla milenkou nacistického šéfa propagandy Josepha Goebbelse.+ 3 fotky+ 4 fotky

Gustav Fröhlich byl německý režisér, herec a idol, kterého zbožňovaly ženy ze všech koutů světa. Milovník, jenž mohl mít jakoukoliv ženu či dívku, si vybral českou herečku Lídu Baarovou, která mu zlomila srdce. Kdo byl skutečně Gustav Fröhlich, obdivovatel ženské krásy a prototyp herce s dokonalou tváří?

Markéta Kuča
Markéta Kuča 06. 06. 2020 14:00

Gustav Fröhlich se narodil se v roce 1902 do nemanželské rodiny a než se dal na dráhu herce, živil se jako redaktor a autor románů.  Pohledný mladík s uhrančivýma očima začal na počátku 20. let hrát v menších divadlech napříč celým Německem. Díky svému vzhledu a charisma si poměrně rychle získal srdce žen, které mu div nepadaly k nohám.

Jednu z prvních rolí získal ve svých dvaceti letech a debutoval ve filmu Paganini. Psal se rok 1922 a nadějného herce čekalo pár méně úspěšných let v béčkových filmech a vedlejších rolích.

V roce 1927 ale přišel zlom. Gustav Fröhlich si zahrál jednu z hlavních rolí ve filmu Metropolis, který je mnohými filmovými kritiky považován za skutečný klenot filmové historie. Následovalo dodnes diváky oceňované drama Asfalt z roku 1929 a o rok později dostal osmadvacetiletý německý herec nabídku z Hollywoodu.

Ženám lámal srdce na potkání

Během Třetí říše v roce 1933 byl Fröhlich považován za jednu z nejvýznamnějších mužských hvězd německého filmu. Šel doslova z role do role a ženy mu padaly k nohám. Mladý a velmi pohledný herec, který ženy a dívky dostával byť jen pohledem, byl dvakrát ženatý, ale postelí mu prošly stovky nádherných žen.

Mezi lety 1931-1935 se oženil s maďarskou operní hvězdou Gittou Alpar, s níž měl dceru. Vztah ale nevyšel a následoval rozvod. O šest let později v roce 1041 se ženami obletovaný herec žení podruhé. Tentokrát pojal za ženu jistou Marii Hajek, se kterou zůstal až do její smrti v roce 1987, ale o věrnosti nemohla být řeč.

Osudová žena Lída Baarová s ním čekala dítě

Gustav Fröhlich mohl mít každou ženu, na kterou si ukázal. On ale propadl kouzlu české herečky Lídy Baarové. Fröhlich se s Lídou seznámil už v roce 1934, kdy spolu začali pracovat na filmu.  Stačilo pár měsíců a stali se z nich milenci. V té době byl mladý herec a otec od rodiny ženatý s Gittou Alpar, ale to mu vrásky na jeho pohledné tváři nijak nepřidávalo.

Lída Baarová podlehla kouzlu uhrančivých očí charismatického herce a jejich vztah oznámili veřejnosti. Režiséři a filmoví producenti z milenců vytvořili na plátně ideální pár a obsazovali je společně do filmových rolí.

"Gustav se zmítal mezi dvěma póly. Mezi láskou ke mně a pocitem odpovědnosti, snad i provinění vůči své ženě a láskou k dcerušce," vzpomínala na začátky vztahu s Fröhlichem v první verzi svých pamětí Lída Baarová.

Vztah Gustava a Lídy vyústil v hereččino těhotenství, které bohužel nedopadlo dobře. I přesto, že byla Baarová těhotná, dál jezdila na zájezdy. Po jednom vyčerpávajícím turné k filmu Barcarola začala herečka krvácet a v nemocnici se přišlo na mimoděložní těhotenství. Baarová musela podstoupit operaci, která jí znemožnila mít v budoucnosti další děti.

Charismatického herce vyměnila za kulhavého Goebbelse

Z počátku byl vztah Baarové a Fröhlicha plný lásky a vášně. Partneři si koupili vilu a uspořádali zahradní party, která se jim stala osudnou. Na zahradním grilování totiž herečka poznala jednoho z nejmocnějších mužů tehdejšího Německa, Josepha Goebbelse, kterého označila za zkušeného lovce.

Přeskočila jiskra a nacistický představitel byl krásou Baarové natolik okouzlen, že ji zpočátku pronásledoval neustálými telefonáty a soukromými schůzkami, dokud se mu nepodvolila. Vztah s Fröhlichem se začal rozpadat a herečka moc dobře věděla, že jej musí ukončit.

"Jenže v té době jsem už byla Goebbelsova a podvědomě jsem hledala záminku, jak poměr s Gustavem ukončit. Navenek jsme to pořád ještě táhli spolu, ale vnitřně jsme už byli cizinci," píše Lída Baarová v knize Útěky.

Odchod do ústraní a poklidná smrt

Gustav Fröhlich se z nepodařeného vztahu zdánlivě oklepal a dál natáčel velké role v Německu až do 50. let. Od té doby se objevoval spíš v menších a vedlejších rolích až do své smrti. V roce 1973 herec získal německou filmovou cenu za celoživotní úspěchy a přesídlil do Švýcarska, kde zemřel ve věku 85 let.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články