Filmový Chlapec v pruhovaném pyžamu: Knižní předloha vznikla za tři dny a co se filmařům nepovedlo

Chlapec v pruhovaném pyžamu
Zdroj: Prima Max
Román Chlapec v pruhovaném pyžamu napsal irský spisovatel John Boyne. Knihu prý napsal za necelé tři dny.Naprostá většina vojáků, kteří se ve filmu objeví, patří do jednotek SS-Totenkopfverbände. Jejich členové byli známí tím, že strážili koncentrační tábory.Film měl mezi diváky velký úspěch, na webu csfd.cz získal 84%.Vera Farmiga je v tomto filmu jedinou americkou herečkou.+ 6 fotek+ 7 fotek

Přestože román Chlapec v pruhovaném pyžamu, a jeho následné filmové zpracování, nepostrádá kvality, o čemž vypovídá i hodnocení diváků, jenž se blíží 90 %, z historického hlediska by se zřejmě celý příběh, tak jak je vyprávěný, nemohl odehrát. Proč?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 04. 2020 15:30

Bruno je osmiletým synem nacistického důstojníka, který je se svou rodinou odvelen z Berlína na venkov. Jelikož si nemá s kým hrát, neuposlechne matčino varování a vydá se k objektu, který se mu zpočátku jeví jako farma. Ve skutečnosti ale jde o koncentrační tábor, kde se provádí konečné řešení židovské otázky. Seznámí se tam se Shmuelem, chlapcem oblečeným do pruhovaného pyžama. Poté, co se skamarádí, dojde Brunovi, jaký je nyní doopravdy svět dospělých.

Na film Chlapec v pruhovaném pyžamu se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Věk

Z historických záznamů víme, že děti pod 15 let byly v Osvětimi zavražděny v plynové komoře, nebo umučeny. Pracovat se mohlo až od tohoto věku. Shmuel by tedy nepřežil, neboť mu bylo, stejně jako Brunovi, osm. I s jeho označením by to bylo jinak. Vězni měli svá čísla vytetována na předloktích. Viditelné označení bylo jen formou barevných trojúhelníků, aby dozorci věděli, do které skupiny dotyčná osoba patří.

Skutečný velitel tábora

Hlavní velitel koncentračního tábora v polské Osvětimi byl Rudolf Höss, člen NSDAP a SS. Úplně poprvé navštívil Osvětim v roce 1940, coby člen komise, jež měla posoudit, zda je toto místo vhodné pro vznik tábora. O něco později mu Himmler uložil, aby dohlížel na jeho výstavbu. Nejprve velel kmenovému táboru Auschwitz I – Stammlager, časem se ale komplex rozrostl o další části.

Zprvu byl tábor určený hlavně pro polské politické vězně, avšak v roce 1941 se v něm začalo systematicky vraždit. Němci, pod vedením Karla Fritzsche, k tomu vyvinuli hromadné popravy v plynových komorách za pomocí Cyklonu B. Dosud není přesně známo, jaké množství této látky bylo použito na dezinfekci a kolik ke smrtícím účelům. Faktem ale je, že se dosud vyrábí dezinfekční prostředek na stejné bázi v Kolíně. Jen se teď jmenuje Uragan.

Höss velel celému táboru do roku 1943, pak se z komplexu staly samostatné jednotky s vlastním velením.

Naivita, nebo přehlížení?

Hlavním povahovým rysem Bruna je velká naivita, ale skutečně by bylo v realitě možné, aby nevnímal nic z toho, co se kolem něj děje? Když vezmeme v potaz, že mu v roce 1939, kdy byl Hitler úplně všude, bylo 5 až 6 let, určitě chápal, že teď všichni musí poslouchat toho ukřičeného pána s knírkem. Na slovo Žid musel taktéž několikrát narazit. A o hořících troskách budov židovských majitelů v Berlíně ani nemluvě.

NA ZAJÍMAVÉ INFORMACE O FILMU CHLAPEC V PRUHOVANÉM PYŽAMU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: csfd.cz, dotyk.cz, wikipedie, prezi.com

Zdroj fotek: wikipedie, Prima Max

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články