Bruno Ganz o roli Hitlera ve filmu Pád Třetí říše: Po premiéře mi lidé vytýkali, že jsem vůdce příliš polidštil

Pád Třetí říše
Zdroj: ČT 2
Představitel Adolfa Hitlera, švýcarský herec Bruno Ganz, zemřel minulý rok v Curychu. Dožil se 77 let.Pro herečku Corinnu Harfouch byla scéna, ve které otráví svých šest dětí, tak emotivní, že skoro zkolabovala.Režisér filmu Oliver Hirschbiegel se podílel i na známém seriálu Komisař Rex.Skutečná Traudl Junge zemřela jen pár hodin po premiéře filmu. Ještě předtím stačila říct, že splnila své životní poslání.+ 6 fotek+ 7 fotek

Minulý rok zemřel ve věku 77 let švýcarský herec Bruno Ganz, kterého si většina lidí pamatuje jako umírajícího a zapšklého vůdce Třetí říše, Adolfa Hitlera. Film byl nominován na Oscara. Ganz získal za svůj přesvědčivý výkon hned několik cen.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 05. 2020 16:00

Kdysi mocná Třetí říše je v troskách. Rudá armáda utahuje okolo Berlína smyčku a vůdce se tak stahuje do prostorného bunkru pod říšským kancléřstvím. Ač stižen nemocemi a pohybovými obtížemi, nehodlá utéct. Své padesáté šesté narozeniny slaví v úzkém kruhu nejvěrnějších poskoků, několik metrů pod zemí a za neustálého bombardování. Nechce, aby jej Rusové zavřeli do klece jako cvičenou opici, a tak se rozhodne spáchat se svou družkou Evou Braunovou sebevraždu. Před svou smrtí ale ještě stihnou svůj vztah zlegalizovat.

Na strhující historické drama o pádu tisícileté říše, které v Německu přilákalo do kin šest milionů diváků, se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2.

Jednou Hitler, pořád Hitler

Bruno Ganz strávil studováním nacistického vůdce celé čtyři měsíce. “Abych byl upřímný,” přiznal se švýcarský herec, “kdyby mi tuto roli nabídl někdo jiný než Němci, odmítl bych takovou nabídku. Věděl jsem ale, že právě pro Německo je éra nacionálního socialismu velmi bolestná a choulostivá a že se tak k tomuto snímku bude muset přistupovat co možná nejseriózněji.”

Po premiéře se však na hlavu Ganze a tvůrců filmu snesla kritika. V zahraničí bylo jeho zpodobnění umírajícího vůdce přijato pozitivně, v Německu ale vzbudilo kontroverzi. Hitler byl prý příliš lidský. “Vždyť to ale byl úplně obyčejný člověk, a ne nějaké monstrum z Marsu,” řekl producent Bernd Eichinger. “A tento fakt byl právě nejděsivější. Kdybychom z něj udělali démona, šla by veškerá vina jen na jeho triko. To ale není pravda. Bez svých příznivců a voličů by nebyl ničím. Sám a bez jakékoli pomoci by takové zločiny nedokázal spáchat.” 

Příliš silná scéna

Hitler a jeho družka nebyli jediní, kdo tehdy v bunkru spáchal sebevraždu. Jeho příkladu následovali i manželé Goebbelsovi. Ti se rozhodli nejprve otrávit svých šest dětí. Smrticí kyanid jim měla podat jejich matka, kterou si zahrála Corinna Harfouch. Později uvedla, že se při této scéně málem zhroutila. Ani Ganzovi to nebylo moc po chuti. Když totiž držel v náručí jednu z dcer ministra propagandy, nelíbilo se mu, že je to s vědomím její blízké smrti.

Existují však ještě jiné verze. První hovoří o tom, že Goebbels nejprve dětem píchl morfium a poté, co upadly do bezvědomí, jim podal kyanidové kapsle. Zubař Helmut Kunz zase vypověděl, že sice morfium podal dětem on, ale kapsle měla na starosti jejich matka a osobní Hitlerův lékař. A konečně třetí scénář, podložen tvrzením radisty Mische, že vše měl na starosti pouze vůdcův lékař Ludwik Stumpfegger.

Na casting se dostavil i neonacista

Chybělo málo a štáb by si zadělal na pěkný průšvih. Během castingu na roli osobního asistenta generála Keitela byl jeden muž požádán, aby se oblékl do příslušné uniformy, zdvihl pravici a zvolal “Heil Hitler!” Dotyčný to provolal s takovou vervou a zapálením, že to začalo být producentům podezřelé. Když se ho zeptali na pár věcí o jeho soukromí, zjistili, že patří do spolku NPD čili krajně pravicové politické strany, jenž je neoficiálním nástupcem Německé říšské strany.

NA FOTKY A FAKTA ZE ZÁKULISÍ FILMU PÁD TŘETÍ ŘÍŠE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: wikipedie, csfd.cz, Reflex, Česká televize, idnes.cz, theguardian.com

Zdroj fotek: ČT 2

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články