Živý kostlivec Isaac Sprague: Vydělával si jako odpudivá cirkusová atrakce, přesto zplodil tři syny

Živý kostlivec Isaac Sprague: Vydělával si jako odpudivá cirkusová atrakce, přesto zplodil tři syny
Zdroj: Wikimedia Commons/Gleason’s Pictorial Vol. 4 No. 5 (January 29, 1853):72. Drawn by Chapin. Engraved by Avery., Public domain

Isaac W. Sprague byl zkrátka jiný, jeho svaly postupně mizely, až vypadal jako kostra, kterou někdo potáhl kůží. I když to pro něj nebylo vůbec jednoduché, naučil se se svým postižením žít, a dokonce se díky němu i slušně živil. Na druhou stranu ale také dokázal peníze rozházet...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 15. 03. 2021 11:00

Není nad to, když dokážeme ze své odlišnosti udělat přednost. Když se v minulosti lidé narodili s postižením nebo zkrátka nevypadali jako ostatní, často jim ani nic jiného nezbývalo, pokud se chtěli slušně uživit. Ne každý se ale smířil s tím, že se na něj budou lidé dívat jako na zjevení.

Zděšení v rodině

Isaac W. Sprague se narodil 21. května 1841 v East Bridgewater ve státě Massachusetts a nejdříve to vypadalo, že s ním bude všechno v pořádku. Pak ale přišel dvanáctý rok jeho života a Isaac začal rychle hubnout. Nikdo netušil, čím to je a jak mu pomoci. Navíc v té době ani nebylo moc možností zjistit, co se s chlapcem děje. Dnes už víme, že šlo s největší pravděpodobností o takzvanou svalovou atrofii, která v jeho případě postupovala s neuvěřitelnou rychlostí. Rodiče ani lékaři si nevěděli rady. Chlapec se den ze dne ztrácel, ubývaly mu síly – už nemohl běhat s ostatními dětmi jako dřív, plavání nebo jakýkoliv jiný pohyb ho rychle unavily.

Síly ubývají – co teď?

Mladý muž byl sice těžce nemocný a síly mu rychle ubývaly, ale přesto bylo potřeba, aby finančně pomáhal rodině. Snažil se proto o různá zaměstnání, chvíli pracoval v ševcovské dílně, jindy jako prodavač. Postupně ale i na to přestával stačit. Ke všem těmto problémům se přidružila smrt rodičů a Isaacovi nezbylo nic jiného než se o sebe starat sám. V tu chvíli přišla spásná nabídka, kterou ale Isaac nejprve nechtěl přijmout. Nemohl dělat nic jiného než ukazovat sám sebe. A to bylo možné v tehdy tak oblíbené pouti, kde se shromažďovali i další lidé, odlišní od běžné populace. A tak se Isaac Sprague stal Živou kostrou v cirkusu.

Muzejní exponát

Isaac později „povýšil” na muzejní exponát ve slavném Barnumově americkém muzeu. Když v roce 1868 vyhořelo, Isaac sice zachránil vlastní život, ale přišel o příjem 80 dolarů za týden. Přesto se rozhodl dát si pauzu, a dokonce se stal otcem tří synů, kteří naštěstí jeho postižení nezdědili.

Ženatý Isaac Sprague byl odhodlaný začít se živit jinak než vystavováním svého vlastního vychrtlého těla v cirkusu. Jenže se mu to nedařilo a navíc brzy začal propadat hazardu, což byl ve spojení s nízkým výdělkem a starostí o početnou rodinu opravdu problém. A tak mu nezbylo nic jiného než se znovu vydat za P. T. Barnumem a nechat se najmout na turné napříč Amerikou, a pak dokonce i po Evropě.

Oběť svalové atrofie

Isaac to opravdu neměl jednoduché. Jeho tělo potřebovalo neustále přísun energie, a tak musel u sebe pořád nosit kousek jídla nebo alespoň mléko, kterým by zahnal hlad a rychle přicházející mdloby. I přes všechnu snahu se ale jeho stav pořád jen zhoršoval.

Když mu bylo 44 let, při výšce 168 centimetrů vážil jen tolik, kolik váží někteří prvňáci – 19,5 kilogramů. Nakonec to jeho tělo už nevydrželo a 5. ledna 1887 se udusil. Svalová atrofie totiž ke konci postiženému neumožní ani pořádně dýchat. Isaac W. Sprague zemřel v chudobě a nechal po sobě manželku a tři syny.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Isaac Sprague

Thehumanmarvels.com: Isaac W. Sprague - The original living skeleton

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články