Vlčí dívka Alice Doherty: Jako hříčku přírody ji za peníze předváděli vlastní rodiče

Vlčí dívka Alice Doherty: Jako hříčku přírody ji za peníze předváděli vlastní rodiče
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Maličká Alice Doherty musela budit hrůzu. Která matka by se chtěla smířit s takovým postižením svého dítěte? Malou Alici maminka vystavovala už od jejích dvou let. Děvčátku rostly vlasy všude po těle a v 19. století byla taková postižení vítanou podívanou. Samozřejmě se vybíralo vstupné... Rodiče byli zpočátku podobou své dcery zděšeni. Brzy ale pochopili, že jim to poskytuje i možnost výdělku – a neváhali.Pro Alici dokonce zřídili speciální pódium, kde ji ukazovali veřejnosti. Ona z toho radost neměla, a jakmile to bylo možné, usadila se v ústranní v Dallasu a snažila se vést co nejběžnější život.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nešťastná Alice Elizabeth Doherty byla od samého narození odsouzena k pozornosti veřejnosti. Narodila se totiž se vzácnou vadou – hypertrichózou, a tak prakticky celé její tělo bylo pokryto vlasy. A za takovou podívanou si lidé na konci 19. století rádi zaplatili...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 23. 02. 2021 11:00

Možná se také cítíte trapně, když na obličeji objevíte „babský chlup” – chloupek, který neuvěřitelně rychle narostl bez povšimnutí. O co horší to je, když vás na něj někdo upozorní! Co by ale měla říkat Alice Elizabeth Doherty, které nejen po celém obličeji neustále rostly vlasy.

Zděšení v rodině

Když přišla 14. března 1887 na svět malá Alice Doherty, muselo propuknout neuvěřitelné zděšení. Holčička byla celá pokrytá pěticentimetrovými blonďatými vlásky. O žádnou dědičnou vadu přitom nešlo – nikdo z jejích předků podobnou odlišností netrpěl. Ukázalo se, že dívka trpí takzvanou hypertrichózou, tedy nadměrným růstem vlasů i v místech, kde to rozhodně není běžné. Rodiče se ale rozhodli, že výjimečnost své dcery náležitě využijí, a už od dvou let předváděli Vlčí dívku, jak znělo její umělecké jméno, jako raritu na veřejnosti – samozřejmě po zaplacení vstupného.

Vlasy stále rostly

Porost, které pokrýval prakticky celé dívčino tělo navíc neustále rostl. Když bylo Alici pět let, dosahoval délky kolem 12 centimetrů, v průběhu dospívání už měl více než čtvrt metru. Jenže ostříhaní nebo oholení znamenalo přijít o výdělek. Dívka, i když z toho velkou radost neměla, pokračovala v „kariéře” ve snaze podpořit rodinu. Stejně se ale velmi těšila, až její veřejné trápení konečně skončí.

Rodina se přitom po počátečním šoku vůbec nestyděla na svém nešťastném dítěti vydělávat – bylo to také v té době poměrně běžné. Lidé s nějakou odlišností vlastně asi ani jinak k obživě přijít nemohli. A tak i Alice ukazovala svoje podivné tělo ve výkladní skříni, jindy v diváky přeplněném sále, v dalším městě zase na náměstí. A všude se za podívanou vybíraly peníze. I když show Alici a její rodinu celkem úspěšně živila, nikdy nedosáhla takové slávy a zajištění jako třeba Stefan Bibrowski nebo Fedor Jeftichev, chlapci postižení stejnou nemocí.

Bez manažera to bylo těžké

Stefan a Fedor měli oporu ve svých profesionálních manažerech, kteří jim sjednávali vystoupení, organizovali propagaci a podobně, zatímco o „kariéru” Alice se starala jen její rodina. Ani na konci 19. století to ale bez reklamy nešlo příliš dobře. Navíc oba zmiňovaní muži byli více otevření show, kterou měli předvádět. Plachá Alice vystupovala jen z nutnosti sehnat peníze na obživu, a tak diváky tolik nelákala. Byla totiž navíc podle komentářů v tehdejším tisku velmi inteligentní. Jistě chápala absurdnost celé situace a pozornost diváků ani médií jí nebyla příjemná. Musela se však smířit se svým osudem, tedy alespoň do té doby, než vydělala dost peněz.

Konečně odpočinek

Jakmile to bylo možné a Alice byla dostatečně zajištěná, zanechala svého vystavování a dožila v poklidu v Dallasu, kde zakotvila v roce 1915. Tam také 13. června 1933 zemřela. Příčina smrti není známá, ví se jen, že slavná Vlčí dívka zemřela ve věku 46 let.

Zdroje informací: 

Wikimedia.org: Alice Elizabeth Doherty

Sideshowworld.com.: Sideshow Performers from around the world

Thehumanmarvels.com: Alice Doherty – The Minnesota Woolly Girl

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články