Život brouka: Zlotřilá kobylka Steve Jobs, hmyzí reality show a další zajímavosti o slavném filmu

Život brouka: Zlotřilá kobylka Steve Jobs, hmyzí reality show a další zajímavosti o slavném filmu
Zdroj: Nova Cinema
Tvůrci filmu Život brouka použili speciální kameru „bug cam“, aby sledovali, jak se jednotliví zástupci hmyzí říše pohybují. A pak jejich chování využili při animaci.Flik se v raných verzích scénáře jmenoval Red a byl členem cirkusu.Život brouka utržil jen v kinech 363 milionů dolarů.Život brouka je druhým celovečerním počítačově animovaným filmem studia Pixar.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Život brouka je dobrodružná animovaná komedie, kterou vytvořilo studio Pixar v roce 1998. Děj filmu se inspiroval Ezopovou bajkou O mravenci a o kobylce. A právě proto, že se snímek zaobíral říší hmyzu, museli si tvůrci tyto tvorečky detailně nastudovat, k čemuž jim posloužila takzvaná „bug cam“. A jakou roli v tom všem sehrál Steve Jobs?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 01. 2021 16:00

Pracovití mravenci musí každý rok čelit nájezdu nenasytných kobylek, kteří jim berou zásoby. Jenže jednoho dne je o ně připraví nešikovný Flik. Jak si mravenci poradí s nemilosrdnými kobylkami? Flik se rozhodne najmout několik velkých brouků, kteří by dokázali mraveniště ochránit. Nakonec se mu však podaří sehnat jen artisty z neúspěšného blešího cirkusu... Na Život brouka se můžete podívat dnes ve 20:00 na Nova Cinema.

Skutečný život brouka

Na úvod se patří napsat, že Život brouka byl v pořadí druhý celovečerní počítačově animovaný film studia Pixar, které jej vyrobilo v roce 1998. Tehdy ještě nadšení tvůrci, nezatížení vytvářením různých pokračování, nešetřili nápady, aby mohli divákovi nabídnout tu nejlepší možnou podívanou. Nejprve bylo potřeba nastudovat strasti a slasti skutečných obyvatel našich zahrádek.

Pro hmyzí reality show se použilo speciální zařízení s názvem „bug cam“. Co si pod tím lze představit? Tvůrci položili malou kameru na vlastní dvorek za studiem. Snímač byl umístěný na plošince postavené z lega a zaznamenával vše živé. K čemu to bylo dobré? Tvůrci se totiž snažili do svých animovaných postaviček vdechnout kus reálna. Třeba mravenci se ve filmu pohybovali stejně jako jejich živí kolegové.

Steve Jobs kreslounem

V Životě brouka má každý zástupce říše hmyzu své jméno. Vraťme se k mravencům. Ti, co svými kusadly odkrajují ze stromů listy a květy, z nichž si pak vytvářejí svůj vlastní substrát, na němž raší houba, kterou jedí, se jmenují Atta. Podle nich dostala jméno filmová mravenčí princezna.

Jindy byl zase inspirací skutečný člověk. Řeč je o kobylce Hopperovi, který gestikuluje stejně jako Steve Jobs, zakladatel společnosti Apple. Jde o skvělou ukázku sebeironie, neboť vizionář Jobs byl také jedním z prvních investorů do studia Pixar.

Film plný odkazů

Až v Životě brouka uvidíte vůz Pizza Planet, možná vám bude povědomý. Objevil se také ve filmech Příběh hraček a Příšerky s.r.o. V dalším hitu z dílny Pixar Toy Story 2: Příběh hraček má zase Andy ve svém pokoji kalendář k filmu Život brouka. Hračky se navíc setkají s housenkou Heimlichem. Jak jinak, když zrovna procházejí křovím.

Zdroje informací:

Wikipedie.cz: Život brouka

Nova Cinema: Život brouka

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články