5 tipů, jak připravit zahrádku na zimu

Podzimní úklid nepodceňujte.
Zdroj: unsplash.com
Okrasné i ovocné stromky omotejte pletivem, abyste je uchránili před ohlodáním.Zahrádka si přes zimu vyžaduje větší pozornost.I když se nebudete moci kochat zelení, krmítko se vám jistě o zábavu postará.Exotické rostliny schovejte dovnitř.+ 4 fotky+ 5 fotek

Ačkoliv je letošní podzim velmi pozvolný a sluníčko nás stále těší svou přítomností, neměli byste podcenit přípravu na zimu. Nejen co se týká vašeho zdraví, ale i zdraví vaší zahrádky. První večerní mrazíky mohou na vaší pěstěné travičce zanechat pořádnou paseku.

Redaktor
Redaktor 15. 11. 2018 18:55

Zvýšenou pozornost si určitě žádá nejen trávník, ale i okrasné květinky a záhonky na pěstování ovoce a zeleniny. Ladem byste neměla nechat ani pomocnou techniku či vodní zdroje.

1. Trávník

Základem je příprava na zimu pro trávník. Ten si žádá řádného vyplení od škodlivého bodláčí a jetele. Všechny plevely musí pryč, avšak opatrně – neplejte trávu ručně, použijte speciální vyrývač nebo selektivní herbicid. Příliš brutální zásah do půdy by mohl poškodit kořeny trávníku. Po osvobození trávy od nežádoucích rostlinek je nezapomeňte shrabat a vyhodit, stejně tak jako popadané listí a ostatní nečistoty. Nakonec trávu pečlivě prokypřete.


2. Keře

Co se týká keřů, nijakou zvláštní péči na zimu nepotřebují. Rozhodně je tedy nezastřihávejte, bohatě stačí, když odstraníte uschlé květy a na kořeny nahrnete trochu více zeminy, abyste ochránili kořeny před mrazem.




3. Stromy

Stejně tak to udělejte i u stromů. Navrstvená hlína u kořenů je zahřeje. Radikálnější zásahy do koruny přesuňte na jaro, pozornost věnujte jen těm větvím, které jsou suché. Na co ale určitě nezapomeňte je pletivo kolem spodní části kmene. Zabráníte tak divoké zvířeně v ohlodávání kůry.


4. Květiny

Květiny trvalého rázu můžete v poklidu nechat venku. Jen pokud jsou trochu choulostivější, třeba jako kopretiny nebo chryzantémy, zakryjte je. Trvalky si přes zimu poradí samy, ani jejich suché části neodstraňujte, poslouží před mrazíky jako ochrana. Domů odneste pouze květiny exotické.


5. Voda

Veškeré hadice, trubice a nádoby zbavte zbytků vody. Ta by pozdějším zamrzáním mohla poškodit povrchy. Hadice uložte na suché a teplé místo, sudy s dešťovou vodou otočte dnem vzhůru, aby se do nich žádná voda nedostala. S příchodem chladnějšího počasí by je zamrzáním zničila.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články