Zima se hlásí a s ní účet za topení: Co dělat, abyste neměla průvan i v peněžence?

Doma byste kosu klepat neměla.
Zdroj: unsplash.com
Na spaní stačí vzduch o 16-18 °C.V koupelně si klidně přitopte.Průvan ve škvírách můžete vyřešit tlustou dekou.Vychladlý byt není nic příjemného.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nacházíte se zrovna v situaci, kdy váš rozpočet je už tak napjatý a nemůžete si dovolit větší investici do výměny oken nebo nových radiátorů? S chladnějším počasím vám ale nezbude nic jiného než kohoutkem u topení otočit, abyste u nosu neměla rampouchy. Jak tedy ušetřit, aniž by vaše peněženka zavzlykala?

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 26. 10. 2018 14:32

Teplo udržte uvnitř místnosti

Jestliže projdete kolem dveří nebo oken a ucítíte, jak vás zebou kotníky nebo šimrají vlasy na krku – něco je špatně. Nejspíš nemáte dostatečné těsnění a malými škvírkami mezi dveřmi a prahem drahocenné teplo vašeho domova uniká ven. Jedním z řešení je návštěva kteréhokoliv hobby marketu, kde seženete těsnění, občas stačí výměna nízkého prahu za vyšší. Nejrychlejší záplatou je obložení míst, kde teplo uniká, tlustou dekou.


Větrejte krátce, ale často

O nejvíce tepla přijdete, když necháte místnosti prochladnout. Proto, když cítíte, že potřebujete vyvětrat, otevřete všude okna dokořán a vytvořte tak rychlý průvan, který během okamžiku vydýchaný vzduch vymění za čerstvý. Podlaha ani stěny však nevychladnou. Dlouhým větráním se zbytečně připravíte o dlouhodobé teplo a bude trvat notnou dávku času, než se prochladlý interiér opět zahřeje.




Topení nechte běžet

Mýlka toho, že když netopíte, tak neplatíte, vás může připravit ještě o více peněz. Pokud totiž bydlíte v bytovém komplexu, který je zásobován ať už centrálně, nebo vlastním kotlem, „základní“ teplo máte již v ceně. Vypnutím topení se tedy připravujete o teplo zaplacené a ještě se budete otravovat tím, že se vrátíte do prochladlého bytu, jehož (znovu) vytopení vás bude stát víc, než kdybyste držela stálou teplotu.


Topte jen tam, kde je to potřeba

Na spaní je všeobecně lepší teplota nižší, tudíž v ložnici stačí vzduch o 16-18 °C stejně tak jako na chodbách. O trochu více je vhodné topit v obýváku, kde by se teplota měla pohybovat okolo 20 až 22 °C. Přitopit se nebojte naopak v koupelně.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články