Stylové bydlení hlavně pro mladé: Kouzlo loftového bytu

Pro nedostatek soukromí se loftový byt nehodí ke klasickému spolubydlení.
Zdroj: Pixabay.com
Velká okna jsou typická pro loftové byty.Proto jsou oblíbené u umělců, používají je i jako ateliér.Stejně tak jsou vhodné pro mladé páry.V horním patře bývá zpravidla ložnice.+ 2 fotky+ 3 fotky

Loftové byty jsou bezesporu atraktivním zbožím. Jejich dispozice jsou vhodné hlavně pro mladé páry a developerské firmy si to moc dobře uvědomují. Co se pojmem „loft“ vlastně myslí?

Redaktor
Redaktor 18. 10. 2018 17:57

Loftové byty se vyznačují vysokými stropy, díky kterým je možné do nich umístit patro či galerii, která ale zůstává otevřená do zbylé části místnosti. Vznikají nejčastěji v přestavěných průmyslových stavbách, které disponovaly vysokými stropy, jenž jsou právě podmínkou pro vytvoření druhého patra.

Tím se vytvoří nový obytný prostor, který však neposkytuje úplné soukromí. Ve městech se ale nachází spousta nevyužitých, chátrajících starých továrních budov a skladů, které stavební firmy promění na nové byty. Z důvodu poptávky převyšující nabídku se jim investice vyplatí.


Tyto byty se tedy velmi často vyznačují svým industriálním stylem. Ať už se to týká materiálů, jako je beton, kov a sklo nebo odhalených rozvodů instalací, které jsou natvrdo přiznané.




Horní otevřená galerie bývá většinou využita jako ložnice. Zbytek obyvatelného prostoru je koncipován otevřeně, jedná se o kuchyň a obývací pokoj, popř. jídelnu. Tento typ bytu je vhodný hlavně pro dvojice, které spolu žijí partnersky. Pro dva samostatné lidi se bydlení v loftu úplně nehodí, protože neposkytuje možnost „úniku“. Otevřená galerie v horní části neskýtá dostatek soukromí a v případě touhy po samotě vám nezbývá nic jiného, než se zavřít do koupelny nebo na záchod.


Nevýhodou je také zvýšená teplota. Stejně jako při spaní v patrové posteli, i v horní části, na galerii, vám bude tepleji. Řešením je klimatizace, nainstalování stínících prvků a samozřejmě větrání v dobu, kdy do bytu nesvítí přímé slunce.


Mezi výhody naopak patří velké množství světla, kterého je díky zvýšeným stropům opravdu dostatek. Toho využívají hlavně umělci, kteří si bydlení v loftových bytech oblíbili právě díky možnosti používat místnost jako byt a ateliér zároveň.


Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články