3+1 v paneláku: Byty za socialismu vypadaly jako přes kopírák

Obývací stěna a Tesla televize.
Zdroj: Facebook/Retro
Nevkusné tapety a domácí telefon.Oranžová kuchyňská linka nemohla chybět v žádné socialistické kuchyni.Předsíň většinou nepůsobila útulným dojmem.Koupelny s umakartovým jádrem.+ 15 fotek+ 16 fotek

Když se řekne bydlení 70. let, vybaví se téměř každému masová výstavba velkých sídlišť a paneláky plné typizovaných interiérů husákovského 3+1. Pojďte zavzpomínat na umakartové jádro, škrábavé koberce nebo palandy, které zdobily každý dětský pokojíček.

Petra Járková
Petra Járková 22. 12. 2018 18:07

Umakartové jádro, černobílý televizor značky Tesla, sektorová kuchyň, koberec jekor a příšerná sedací souprava. Typické znaky panelákového 3+1 ze 70. let.

Většina bytů měla kolem 70 metrů čtverečních, protože se počítalo, že se do něj pohodlně vejde čtyřčlenná rodina. Stěny byly většinou vyzdobeny nevkusnými tapetami z východního Německa, v oknech se třepotaly zažloutlé záclony a proti sluníčku jsme zatahovali zelené rolety, které nikdy nešly vytáhnout zpět nahoru. Na podlaze si hověl jekorový koberec či béžové nekvalitní linoleum.

V obýváku se nacházel klasický sektorový nábytek, který měl téměř každý stejný. Jednalo se o sedačku a dvě křesla, kterým se dost často vrklaly nohy, takže se na nich dalo sedět jen na vlastní nebezpečí. Na komunistické zábavné pořady a jiné dobové filmy jsme se dívali na černobílém televizoru značky Tesla, který jsme považovali za to nejcennější, co máme. Když nás omrzel stále stejný televizní program, zpravidla jsme sáhli po magnetofonu značky SonetB4 a odpálili takovou hudbu, kterou bychom si dnes nepustili ani tajně do sluchátek. Ve vitríně obývací stěny se pyšnily hrníčky z Bulharska a sváteční servis, který se vytahoval jen o Vánocích.

V ložnici většinou stála jen postel, peřiňák a velké skříně. Jinak sloužila jako odkladiště pro žehlicí prkno, šicí stroj a jiné domácí potřeby, které už nebylo kam v bytě dát. Za připomínku stojí i červené povlečení s kytičkami, které měla snad každá rodina na střídačku ještě s jednou stejně příšernou a na kůži nepříjemnou sadou.

V dětském pokoji se tyčily palandy a obyčejný psací stůl. U stěny stála knihovnička a na zdi šikovný tatínek přibil pár poliček. Na těch jsme měli své poklady. Většinou šlo o stavebnici Merkur, plyšového medvěda, Igráčka nebo knihy Honzíkova cesta. Kdo měl Děti z Bullerbynu, byl v partě král.

V kuchyni kromě stolu a oranžové linky nikdy nechyběly potraviny jako párky v konzervě, Solamyl, indický černý čaj a v těch bohatších rodinách i tuzexová čokoláda a káva. Hospodyňkám ve výbavě nemohl chybět mixér značky ETA a přístroj na výrobu sodovky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články