Bytová designérka Andrea Hylmarová: Díky pandemii lidé více přemýšlí o svém bydlení

Andrea Hylmarová
Zdroj: Petr Hoffelner
Kontakt s přírodou zdůrazňují například třívrstvé dřevěné podlahy v provedení bělený dub.Přírodní prvek se zde promítá nejen do dřevěné podlahy, ale prostřednictví tapety také na zeď. Tlumené odstíny béžové a světle modré a motiv zasněženého stromu navozují v ložnici klidnou atmosféru.Byt ve staré zástavbě měl původně dispozici 2+1 a byl plný zcela nevyhovujícího a zastaralého vybavení.Ložnice pro mladou zaměstnanou singl ženu, která toužila po elegantním a optimisticky laděném interiéru.+ 6 fotek+ 7 fotek

Chtělo to odvahu zaměnit jistou a slušně placenou práci v korporátu za proměnlivý svět interiérového designu. Risk a důvěra ve vlastní schopnosti se vyplatily a pro Andreu Hylmarovou se design stal nejen novou cestou, ale především velkou láskou.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 23. 10. 2020 09:00

Bytová designérka Andrea Hylmarová je nejenom milovnicí purismu a designérkou oblíbeného TV pořadu, jenž plní sny o bydlení, ale také úspěšnou mladou ženou, která se nebojí jít za vlastními sny.

Andreo, co je vaší inspirací, o čem zrovna sníte?

Jsem typ člověka, který hodně vnímá vizuálně, takže inspiraci nacházím skoro všude okolo sebe. Zajímavé kombinace textur, materiálů, barev jsou všude okolo nás. V životě mě pak inspirují hlavně lidi; v poslední době jsou to často i moji klienti. Sním o tom, že všichni zase najdeme vnitřní svobodu a volnost, kterou myslím vlivem pandemie docela ztrácíme.

Práci v korporátu jste vyměnila za interiérový design. Neměla jste strach z neznáma?

Interiérový design mi jednoho dne přišel do cesty a byla to pak láska na první pohled. Strach tam určitě byl, ale moje zásadní životní rozhodnutí vždycky řídila intuice a ta vysílala naprosto jasný signál.

Stylová čistota

Vámi navržené interiéry jsou velmi jednoduché. Jste minimalistka i v běžném životě?

Čím jsem starší, tím víc k minimalismu tíhnu. Potřebuji okolo sebe pořádek a nerada hromadím zbytečnosti. A i když mám ráda okolo sebe “svoje” věci, neupínám se k nim tolik jako dřív.

Co jsou vaše každodenní maličkosti, které vás „nakopnou“ k pracovním a kreativním výkonům?

Určitě fyzická aktivita. Hodně ráda běhám, nejlépe časně ráno, když je město ještě prázdné. Nakopávají mě taky chvilky s dětmi před spaním. Momenty, kdy vám v pološeru šeptají svoje tajemství, pocity a přání. A jinak jsem velký milovník dobré kávy!

Věřím tomu, že je vaše práce i vaším koníčkem. Prozradíte nám, na čem aktuálně pracujete?

Momentálně dokončuji zařizování rodinného domu na Břevnově a finišujeme s kompletní rekonstrukcí krásného bytu na Vinohradech. Dalších projektů je mnoho, ale tyhle dva jsou hodně speciální.

Jak se vám daří, naladit s klientem na stejnou notu?

Zařizování bytu nebo domu je obvykle záležitostí mnoha měsíců a často i let. Zacházím při práci do detailů každodenního života klientů, takže si musíme lidsky rozumět. Párkrát se mi ale stalo, že to neklapalo, a pak je nejlepší spolupráci prostě včas ukončit.

Krize přeje kreativitě

Pandemie koronaviru se dotýká mnoha podnikatelů. Ovlivnila i vaší práci?

V oblasti zařizování interiérů došlo k zásadnímu poklesu projektů v komerční sféře. Privátní interiéry myslím dotčeny příliš nebyly; naopak lidé mnohdy investují do zvelebování svých domovů víc. Když nemohou cestovat, chtějí si to konečně udělat hezké aspoň doma. Při realizacích se potýkáme s delšími dodacími lhůtami, zvyšuje se chybovost v dodávkách zboží a materiálu a začínají taky chybět zahraniční řemeslníci a dělníci, což souvisí s restrikcemi v oblasti volného pohybu osob. Virtuálně lze vést občas schůzky s klienty, ale při realizaci prostě je potřeba být na place.

Účelnost spíš než trendy

Nakolik interiérový design podléhá trendům?

I v interiérech jsou trendy, i když se nestřídají tak rychle jako třeba v módě. Je na každém, nakolik jim podlehne. Je to i otázka toho, na jak dlouho a za jakým účelem interiér zařizujete. Pro mě je klíčové myslet na funkční dispozici a dát interiéru nějakou myšlenku, ucelený koncept, kterého se pak opravdu držíte.

Existuje něco v interiérovém designu, co je pro vás nepřijatelné nebo čemu říkáte „ne“?

No nejsem fanoušek meruňkových či fialových zdí, vanilkových kuchyní a podobných “klasik“. Nemám ráda chaos, příliš mnoho věcí a nepořádek.

A co je pro vás jednoznačné „ano“?

Jednoduchost. V té je největší síla.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články