Lékařka Michaela Vančatová: Podzimní špatnou náladu a depresi vyléčí světlo

Vančatová
Zdroj: archiv MUDr. Michaela_Vančatová

Denní světlo má zásadní vliv na psychické zdraví každého z nás bez výjimky a významným způsobem ovlivňuje i metabolismus. A pravidelný přísun denního světla působí jako prevence lehčích i vážnějších zdravotních problémů.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 08. 10. 2020 14:30

I když většina z nás považuje denní světlo za samozřejmost, nevystavujeme se jeho blahodárným účinkům tak často, jak by si tělo zasloužilo. Ještě víc se tato potřeba zvyšuje během podzimu, kdy se dny stále víc krátí, přirozeného světla ubývá a většinu dne jsme zavření v budovách, ať už kanceláří, obchodů, škol, doma či jinde.

Neschází vám D?

Vitamín D si naše tělo syntetizuje prostřednictvím slunečního UV záření. „Protože daleko více pracujeme v uzavřených místnostech, kam se sluneční světlo hůře dostává, či trávíme hodně času zavření doma, často nám vitamín D začíná scházet. Je v podstatě jakýmsi aktivátorem imunitního systému v těle, je důležitý i pro většinu tělesných pochodů a ovlivňuje nejen zdraví kostí a svalů, ale také mozkovou aktivitu,“ říká MUDr. Michaela Vančatová.

Ne vždy samozřejmě podmínky dovolují být na denním světle neustále. Například v kancelářích, kde často díky nedostatku prostoru nelze mít denní světlo a umělé zářivky způsobují bolesti hlavy či větší únavu.

Za světla se lépe vstává

Denní světlo má prokazatelně pozitivní vliv na naši psychiku. Pokud jsme během dne dobře naladěni, také klidněji a lépe spíme. Denní světlo je totiž pro přirozený cyklus spánku velmi důležité a jeho nedostatek má za následek horší probouzení. Proto je dobré hned po ránu pustit do ložnice světlo i vzduch. Pokud to čas dovolí, dejte si i malou ranní procházku nebo alespoň snídejte poblíž okna, kde je nejvíce světla.

Ovlivňuje i psychiku

Fototerapie, neboli léčba světlem, je jednoduchým, ale účinným bojovníkem proti depresi zvané sezónní afektivní porucha (SAD). Ta se objevuje především na podzim a v zimě, právě kvůli kratším dnům, kdy je méně světla. „Sluneční světlo v těle ukončuje produkci nočního hormonu melatoninu, který je dáván do souvislosti s depresogenním účinkem. Naopak fototerapie, respektive působení denního světla bezprostředně po ranním probuzení, má pozitivní vliv na náladu,“ upozorňuje MUDr. Michaela Vančatová a dodává: „Pokud pracujete v uzavřených budovách, tak si každý den vyhraďte během dne alespoň 15 minut na procházku venku. Načerpáte tak alespoň trochu potřebné energie z denního světla.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články