Sloní muž: Vystavovali ho jako zrůdu, za šerednou tváří se však skrývala krásná duše

Sloní muž
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Joseph Merrick byl Angličan s těžkými tělesnými deformacemi. Přezdívku Sloní muž získal v panoptiku. V období dospívání se však nemohl spolehnout ani na vlastní rodinu. Všichni se mu smáli.
Trvalejší plat našel až v panoptiku.
Vydal se i na turné po Evropě, kde ho však okradl jeho manažer.
Aby nezůstal na ulici, vrátil se domů.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Josephovi Merrickovi všichni kvůli jeho deformacím neřekli jinak než Sloní muž. Přestože ho vystavovali v panoptiku jako nějaké cvičené zvíře, byl to muž s velmi citlivou duší.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 09. 2020 13:00

Joseph Carey Merrick se narodil 5. srpna 1862 v Londýně. Trpěl abnormálními tělesnými deformacemi a přezdívku Sloní muž získal během svého působení v panoptiku. Zemřel v pouhých 27 letech.

Něco špatně bylo již od začátku

Něco v nepořádku bylo s Josephem již při jeho narození. Kůži měl nepřirozeně zvrásněnou a šedou. Ve dvou letech se u něj začaly objevovat abnormální deformace. Zvětšila se mu hlava, na čele vyrostla tvrdá boule, pravá ruka a obě nohy natekly do obřích rozměrů.

Aby toho nebylo málo, ve třinácti letech si poranil kyčel, což mu způsobilo doživotní potíže s chůzí. Přestože za to nemohl, neměl nikoho, kdo by jej ochránil. Vrstevníci se mu posmívali nebo rovnou utekli s křikem pryč. Rodiče jej také častovali posměšky a jízlivými poznámkami.

Hvězda panoptika

Školu musel opustit, takže nezbývalo nic jiného, než si najít práci. Tři roky pracoval v továrně na cigarety, dlouho tam ale kvůli svým deformacím nevydržel. Nemohl se ani živit prodejem, protože kvůli zvětšeným rtům špatně artikuloval.

Ve 21 letech dospěl k přesvědčení, že by mu mohlo jeho postižení vydělat nějaké peníze, a tak se nechal zaměstnat v panoptiku. Právě tam mu začali říkat Sloní muž. Zaměstnavatelé s ním byli spokojení, neboť přitahoval pozornost lidí ze širokého okolí.

Angažmá v panoptiku bylo nakonec jen dočasné. Úřady jej totiž uzavřely a Merrick se ocitl na ulici. Joseph byl však natolik známý, že mu jeho manažer zařídil turné po Evropě, kde ho ale v Belgii nový manažer okradl.

Merrick se tak musel vrátit zpět do Londýna, kde našel útočiště u lékaře Trevese. Ten byl jeho postižením doslova fascinovaný a snažil se mu prostřednictvím různých vyšetření alespoň trochu pomoci. Stali se z nich dobří přátelé.

Zlomený vaz

Merrick zemřel v dubnu 1890. Příčinou smrtí, dle pitvy, měl být zlomený vaz. Kvůli těžké hlavě mohl spát jenom vsedě. Stačil tak jeden neopatrný pohyb a byl konec.

Josephova nemoc je pro lékaře stále záhadou. Nejprve tvrdili, že trpěl neurofibromatózou prvního stupně, pak že Proteovým syndromem, který způsobuje nadměrný růst tkání. Poslední závěry se kloní k tomu, že šlo o kombinaci obou výše zmíněných postižení.

Zdroje informací: Wikipedia.cz: Joseph Merrick, Medium.com: Joseph Merrick

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články