Kateřina Aragonská: Zažila pět potratů a zemřela se zčernalým srdcem

Kateřina Aragonská: Zažila pět potratů a zemřela se zčernalým srdcem
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Před 535 lety se narodila první manželka Jindřicha VIII. Tudora Kateřina Aragonská. Ač byla královnou, její život byl jen samé utrpení. Jelikož nebyla schopná zplodit následníka trůnu, čekala ji nejistá budoucnost, její manžel si našel novou ženu. Zemřela tak v naprostém zapomnění.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 12. 2020 08:00

Kateřina Aragonská se narodila 16. prosince 1485. Byla to anglická královna a první manželka Jindřicha VIII. Tudora. Jejím životním mottem byla skromnost a oddanost. Zemřela v roce 1536. Hrobku Kateřiny Aragonské najdete v katedrále v Peterboroughu. Její postava se objevila i v koprodukčním seriálu Tudorovci.

Vdovou v šestnácti

Život Kateřiny už od jejího útlého věku řídili jiní. V jejích čtyřech letech byla uzavřena smlouva mezi Anglií a Španělskem o sňatku s o rok mladším následníkem trůnu Arturem Tudorem. V září roku 1501 se tak musela Kateřina vydat na cestu za svým budoucím ženichem. O dva měsíce později se v Londýně konala svatba.

Novomanželé však krátce nato onemocněli hemoragickou horečkou, ze které se Artur nevzpamatoval. Byl drobné a velmi štíhlé postavy. Krvácivé onemocnění tak neměl šanci přežít. Kateřině naopak nechybělo pár kil navíc, horečku tak přestála. V pouhých šestnácti letech se však z ní stala vdova.

Nevýhodná partie

Arturovou smrtí se pro Kateřinu řada věcí zkomplikovala. Její otec dosud nevyplatil věno, a když se k němu donesla zpráva, že se z jeho dcery stala vdova, neměl na tom nejmenší zájem. Arturův otec se s tím nehodlal smířit a nedovolil Kateřině vrátit se domů. Musela počkat, až doroste králův mladší syn Jindřich VIII. Když ale zemřela její matka Isabela Kastilská, začal anglický král uvažovat o jiné nevěstě.

Proto Kateřině sdělil, že ji již nebude finančně podporovat. Přestal ji zásobovat jídlem i služebnictvem. Po jeho smrti se ale začalo blýskat na lepší časy. Jindřich VIII. naopak Kateřinu vždy chtěl, takže se neřídil otcovou radou a nepohlížel se po jiné manželce. Kateřina byla v Anglii velmi oblíbená. Jen s tím musel souhlasit i papež. Jelikož si měla vzít bratra svého mrtvého manžela, musel jim udělit takzvaný dispens.

Soucítili s ní

Kateřina byla v Anglii vždy oblíbená. Lidé s ní také velmi soucítili. V osobním životě ji totiž stíhala jedna rána za druhou. První dítě se narodilo mrtvé, druhý syn žil pouhé dva měsíce, poté došlo ke čtyřem potratům. Po dalším dítěti, jež se opět narodilo mrtvé, přišla na svět dcera Marie, která jako jediná přežila. Kateřina pak ještě jednou otěhotněla, ale bohužel došlo opět k potratu.

Jindřich to vydržel dlouhých osmnáct let. Když mu došlo, že se od své ženy nedočká mužského potomka, oženil se potají s Annou Boleynovou. Kateřinu tak opět čekala nejistá finanční budoucnost. Až do konce života bojovala o zajištění práv své dceři Marii. Když zemřela, zjistilo se, že měla zčernalé srdce. Tento fakt vyvrátil domněnky, že by ji otrávil její muž či Anna Boleynová. Vše ukazovalo na pokročilé stádium rakoviny.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kateřina Aragonská

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články