Královna, kterou ovládala šílená negramotná léčitelka. Výročí smrti Juliany Nizozemské

Juliana Nizozemská s manželem.
Zdroj: Wikimedia Commons, Door Spaarnestad Photo, Public Domain
Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina byla nizozemská královna, oranžsko-nasavská kněžna, meklenburská vévodkyně a lipsko-biesterfeldská kněžna. Vládla v Nizozemsku od 4. září 1948 do 30. dubna 1980. Na snímku s maminkou.V roce 1948 královna Vilemína ve prospěch dcery abdikovala. Nová královna se odstěhovala z ponurého královského paláce v Haagu, aby vedla na venkově spokojený život s knížetem Bernardem a svými čtyřmi dcerami. Ještě před nástupem na trůn musela během několika týdnů na podzim roku 1947 a poté ještě 1948 zastupovat svou matku jako regentka z důvodu její nemoci, během níž nebyla schopná vykonávat panovnické povinnosti.Juliana Nizozemská s manželem po inauguraci.+ 3 fotky+ 4 fotky

Nizozemská královna Juliana, dcera královny Vilemíny a knížete Heinricha zu Mecklenburg, panovala v Holandsku od roku 1948 až do svých narozenin roku 1980. Dodnes je tento den nazýván Dnem Královny a každoročně slaven.

Petra Járková
Petra Járková 20. 03. 2020 08:00

Juliana měla bezstarostné dětství, její matka si totiž přála, aby neměla stejný osud jako ona a tak se mohla bavit a vyrůstat s dětmi svého věku. Byla tedy vychovávána v prostotě a mezi obyčejnými lidmi. Stejně se počítalo s tím, že až dosáhne plnoletosti, usedne na nizozemský trůn. Na to byla postupem času samozřejmě připravována a její výchova se začala od prostých dětí odlišovat. Krátce po oslavě osmnáctin ji matka uvedla jako mladou ženu do Státní rady.

Příprava na kralování

V osmnácti začala také studovat sociologii, ekonomii, základy práva a religionistiku na Univerzitě v Leidenu. Privátně se učila i základy islámu a získala titul doktora věd. Velmi zodpovědně se připravovala i na budoucí roli královny. Pak přišel čas začít hledat pro Julianu vhodného ženicha. Příležitost přišla roku 1936 při příležitosti zimních olympijských her v Garmisch-Partenkirchenu. Tam poznala knížete Bernarda van Lippe-Biesterfeld, se kterým si padla do noty. Její volba byla akceptována matkou a celý národ se na svatbu velmi těšil.

Hledání ženicha

Kníže Bernard byl zajímavý mladý muž. Nebyl sice klasický playboy, ale na svou dobu žil netradičním dynamickým životním stylem. Juliana se do něj zamilovala na první pohled a byla to láska na celý život. Sice byli odloučeni během druhé světové války, hádali se, podváděli, a měli i veřejně známé nelegitimní potomky, ale zůstali spolu.

Negramotná léčitelka

Nizozemci měli Julianu nesmírně rádi, jejím trůnem však v roce 1956 otřásl případ negramotné šílené léčitelky Greet Hofmans, ve kterou Juliana vkládala naději na vyléčení své nejmladší dcery z hrozící slepoty. Hofmansová postupně získala na královnu velký vliv a začala se dokonce pokoušet ovlivňovat politické dění ve státě, což vyvolalo velké pobouření a odpor. Nakonec však musela dvůr opustit.

Abdikace a závěr života

Po třiceti dvou letech panování královna Juliana abdikovala ve prospěch dcery. Své rozhodnutí ohlásila 31. ledna roku 1980 prostřednictvím televize. Zemřela v paláci Soetsdijk v Baarnu ve věku 94 let, 20. března 2004 ve spánku na komplikace spojené se zápalem plic.

NA SNÍMKY JULIANY NIZOZEMSKÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články