Marie Antoinetta: Její manžel trpěl intimním problémem, na popraviště šla s přezdívkou prostitutka

Marie Antoinetta: Její manžel trpěl intimním problémem, na popraviště šla s přezdívkou prostitutka
Zdroj: Wikimedia Commons, Yann Caradec, CC BY-SA 2.0
16. 10. 1793 10:00. Marii Antoinettě je podruhé přečten rozsudek smrti.
Kat ji sváže ruce za zády a ostříhá vlasy.
Na nádvoří čeká připravený vozík. Antoinetta odmítá zpovědníka, neboť si ho nemohla sama vybrat.
Ulice k popravišti lemuje až třicet tisíc vojáků. Jsou také slyšet nadávky a projevy nenávisti.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Před 265 lety se narodila Marie Antoinetta. V životě to neměla vůbec lehké. Její manžel byl v posteli jako leklá ryba, a tak se musela poohlížet jinde. Aby byla blíž svému lidu, postavila si vlastní vesnici, přitom byla zadlužená až po uši. A s přezdívkou prostitutka nakonec skončila na popravišti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 11. 2020 08:00

Marie Antonie Josefa Johana Habsbursko-Lotrinská se narodila 2. listopadu 1755 ve Vídni. Byla to rozená císařská a královská princezna. Patřil jí titul rakouská arcivévodkyně. Jejím manželem byl Ludvík XVI. Po jeho boku se stala francouzskou a navarrskou královnou. Porodila mu čtyři děti.

Potřeboval domluvit

Přestože byli oba mladí, jejich intimní život byl na bodu mrazu. Celých sedm let musela Antoinetta čekat na to, než se její manžel, po intervenci Mariina bratra Josefa, odhodlá k operaci. Jeho celibát zapříčinila fimóza, což je zúžení předkožky. Jelikož byl spíše pomalejší, museli ho k tomu dotlačit.

Antoinetta však na svého muže nehodlala tak dlouho čekat. Kromě toho, že byla zamilovaná do jiného muže, švédského hraběte Axela von Fersena, což se podařilo dokázat britské historičce Evelyn Farr, pořádala nákladné hostiny, chodila do opery a sázela na dostihy. Žila velmi nákladně. Francouzský lid ji tak nezačal označovat jen za prostitutku, ale také za Madame Deficit právě kvůli tomu, že brala plnými hrstmi ze státní pokladny.

Vlastní vesnice

Kvůli nákladnému životnímu stylu byla Marie se svým manželem až po uši v dluzích, ale ani to ji neodradilo od toho, aby se pokusila vylepšit si u lidu již tak dost pošramocenou pověst tím nejneobvyklejším způsobem. Jednoho krásného dne se rozhodla, že si postaví vlastní vesnici.

Tu pro královnu vymyslel architekt Richard Mique. Byly v ní stavby s doškovými střechami, na kterých byly provedeny úpravy, ačkoli domy byly zcela nové. Měly totiž působit dojmem, že tam stojí celá desetiletí. Na střechách zahradníci vysadili různé druhy rostlin, jejichž kořeny značně urychlovaly celkový rozpad budov. Součástí vesnice byla i farma s domácími zvířaty. Antoinetta tam často vodila své děti, aby jim ukázala jiný způsob života.

Nadávky i zneuctění

Šestnáctého října 1793 v 10 hodin je v cele Marii Antoinettě podruhé přečten rozsudek smrti. Poté jí kat sváže ruce za zády, sundá čepec a ostříhá vlasy. Ty jsou poté spáleny, aby se nemohly v budoucnu využít jako relikvie. Královna pak opouští celu a jde na nádvoří, kde na ni čeká připravený vozík.

Během cesty na popraviště má k dispozici zpovědníka. Ona jej však odmítá, neboť si nemohla vybrat kněze dle svého uvážení. Vozík jede pomalu ulicemi, které lemuje třicet tisíc vojáků. Jsou slyšet výkřiky nenávisti a nadávky. Při výstupu na popraviště ztrácí Antoinetta jednu botu. Její poslední slova jsou: “Pane, omlouvám se, neudělala jsem to schválně.” Ostří gilotiny ukončí její život ve 12:15. Kat Sanson zvedne její hlavu a ukáže ji šílícímu davu. Ten vykřikuje: “Ať žije Republika. Ať žije svoboda!” 

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Marie Antoinetta, poprava Marie Antoinetty

Česká televize: Marie Antoinetta

Kniha Marie Antoinetta a hrabě Axel Fersen - Příběh tajné lásky

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články