Šestnáctinásobná matka Marie Terezie: Porodila geniálního hrbáče i černou ovci, kterou neměl nikdo rád

Mladá Marie Terezie

Marie Terezie nebyla jen významnou panovnicí, ale i velmi plodnou ženou. Některé z jejích šestnácti dětí se do historie zapsaly výrazněji, kupříkladu Marie Antoinetta či Josef II. Jaké byly ale její další děti? A dožily se všechny dospělosti?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 09. 2020 08:00

Marie Terezie byla jedinou vládnoucí ženou na českém trůně. Jejím manželem byl František I. Štěpán Lotrinský. Během svého panování prosadila mnoho reforem. Všechny přispěly k efektivnějšímu řízení říše. Její vláda je označována jako osvícenský absolutismus.

Předčasná úmrtí i geniální hrbáč

Prvorozená Marie Alžběta sice nebyla vysněným chlapcem, přesto si ji rodiče velmi oblíbili. Zemřela však bohužel ve třech letech. Marie Anna Josefa přežila, ale nikdy se nevdala. Kvůli tuberkulóze páteře se jí v 19 letech objevil na zádech hrb. Ona však na svůj vzhled nedbala a naplno se ponořila do studia botaniky a mechaniky. Třetí dítě v pořadí, Marie Karolína, se dožila pouhého roku. Prý za to mohly neštovice.

Císař, rozmazlené dítě a abatyše

Jako čtvrtý se narodil vysněný chlapec. I Josef II. je považován za přední postavu osvícenství. Zasadil se o zrušení monopolu katolické církve, zrušil nevolnictví a také nařídil používat příjmení. Marie Kristýna alias Mimi byla celý život rozmazlována. Jako jediná se mohla vdát z lásky. Marie Alžběta dostala jméno po své mrtvé sestře a jak vidno, moc štěstí jí to nepřineslo. Ve 24 letech onemocněla neštovicemi, což na ní zanechalo trvalé následky. Rozhodla se tak raději stát abatyší.

Veselý hoch, černá ovce a plodný císař

Karel Josef byl velmi společenský. Marie Terezie ho měla proto radši než Josefa. Jelikož ale zemřel v 16 letech, nemusel se Josef bát o svou pozici. Černá ovce rodiny Marie Amálie se vdávala z donucení. Ráda se zajímala o politiku, což tehdy nebylo zrovna nejvhodnější. S matkou měla špatný vztah a na vídeňském dvoře byla vskutku nežádoucí osobou. Leopold II. zdědil po Josefovi trůn, jenomže po dvou letech vlády zemřel. Ale stejně jako Marie Terezie, i on stačil zplodit 16 potomků.

Krátký život, fobie a opět neštovice

Další Marie Karolína žila pouhý jeden den. Johanna Gabriela byla velmi tvrdohlavá, zemřela těsně před třináctými narozeninami a trpěla fobií z ryb. Marie Josefa Gabriela se měla vdávat za Ferdinanda I., ale kvůli neštovicím se svatba nekonala. I zde se rozezněl umíráček.

Plodná žena, skromný panovník a gilotina

Do třetice všeho dobrého, další svého jména, Marie Karolína, svou matku přežila. Porodila až 18 dětí. Angažovala se také proti Napoleonu Bonaparte. Ferdinand Karel měl rád svůj klid. Žil obyčejný život s modenskou princeznou. Marie Antoinetta přistupovala k životu spíše lehkovážně. Jak všichni víme, její život vyhasl pod ostřím gilotiny.

Duchovní

Poslední potomek Marie Terezie, Maxmilián František, se stal duchovním, byl kolínským arcibiskupem. Vstoupil též do Řádu německých rytířů, kde se stal velmistrem.

Zdroj textu: zoommagazin.iprima.cz

Zdroj fotek: Wikimedia Commons, Public Domain

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články